Iata o reteta de salata foarte sanatoasa care nu are un aspect grozav, dar care furnizeaza o gramada de nutrienti ce va protejeaza de actiunea radicalilor liberi. Este o salata cu boabe de fasole neagra, plina de antioxidanti foarte benefici pentru artere si inima.

Salata mexicana cu branza si fasole neagra

Salata mexicana cu fasole neagraCantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute

INGREDIENTE:
– 1 salata verde
– 1 cana cu varf de fasole neagra, bine clatita si scursa de apa
– 1 avocado de marime medie, feliat
– 1 rosie medie taiata in bucai mici
– 2 bucatele de branza scazuta in grasimi, rasa
– salsa, dupa gust
– suc de lamaie verde (lime), dupa gust

Mod de preparare:
Se taie salata verde si se aseaza pe farfurie. Peste salata se presara fasolea, feliile de avocado si de rosii. Se acopera apoi cu branza, se toarna putina salsa si suc de lamaie verde proaspat stoarsa.

Valoare nutritionala:
Fasolea neagra este foarte scazuta in grasimi saturate, colesterol si sodiu, fiind totodata o sursa foarte buna de fibre dietetice si acid folic, bogata in proteine, tiamina, magneziu, fosfor si mangan.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Când rostesc cuvântul „vitamină”, cei mai mulţi dintre noi se gândesc imediat la pilule şi de aici ia naştere, în mod automat, confuzia cu drogurile şi medicamentele. Or, în ciuda faptului că vitaminele pot suplini adesea atât rolul medicamentelor cât şi pe cel al drogurilor, ele nu sunt nici una, nici alta. In termeni cât se poate de simpli, vitaminele sunt substanţe organice necesare vieţii. Ele îndeplinesc un rol esenţial în funcţionarea normală a organismului omenesc şi, cu câteva excepţii, nu pot fi sintetizate în cadrul metabolismului intern.
Vitamine din fructe si legumeAbsolut necesare pentru creşterea, menţinerea vitalităţii şi bunăstarea generală a organismului nostru, vitaminele se găsesc în cantităţi foarte mici în toate alimentele de provenienţă naturală. De acolo trebuie să le obţinem noi. Sau din raţiile suplimentare. Un amănunt foarte important de reţinut este acela că suplimentele la care ne referim — disponibile sub formă de tablete, capsule, picături, prafuri şi uneori chiar injectabile — sunt doar substanţe naturale extrase din plante şi animale, dacă nu sunt sintetice. Viaţa nu poate exista decât în prezenţa tuturor vitaminelor esenţiale.

Cum actioneaza ele?
Dacă am compara organismul omenesc cu un motor cu combustie internă şi am considera vitaminele ca fiind bujiile acestuia, atunci ne-am putea face o idee despre felul în care acţionează aceste uimitoare substanţe nutritive. Vitaminele reglează metabolismul intern prin intermediul sistemelor enzimatice. O singură deficienţă vitaminică poate deregla întregul organism. Vitaminele sunt componente ale sistemelor enzimatice care, acţionând asemenea unor bujii, stimulează şi reglează metabolismul asigurând funcţionarea întregului ansamblu la cei mai înalţi parametri.

Comparativ cu celelalte substanţe nutritive — proteine, grăsimi şi carbohidraţi — necesarul de vitamine (chiar şi în cazul regimurilor bazate pe megadoze) este minuscul. Dar lipsa unei singure vitamine poate pune în pericol întreg organismul.

Este necesar sa luati suplimente vitaminice?
„Oricine a consumat zahăr, produse din făină albă sau alimente conservate, suferă acum de o anumită deficienţă…” Din moment ce toate materiile organice conţin una sau mai multe vitamine, în cantităţi mai mari sau mai mici, atunci ne-am putea gândi că, mâncând „raţional” şi echilibrat, vom reuşi să ne asigurăm toate vitaminele de care corpul nostru are nevoie. Şi s-ar putea să avem dreptate. Problema însă este aceea că foarte puţini dintre noi sunt capabili să stabilească şi să respecte o asemenea dietă „de vis”. In conformitate cu opinia doctorului Daniel T. Quigley, autorul cărţii „Manual de malnutriţie naţională“, „oricine a consumat zahăr, produse din făină albă, sau alimente conservate, suferă acum de o anumită carenţă a cărei întindere şi gravitate depinde de procentul acestor alimente în hrana zilnică”.
Din cauza faptului că majoritatea restaurantelor obişnuiesc să reîncălzească mâncarea sau să o menţină caldă păstrând-o în cuptor, dacă luaţi deseori masa în oraş, riscaţi să aveţi o carenţă de vitamina A, B şi C (iar dacă sunteţi femeie între 13 şi 40 de ani, acest mod de a vă uşura munca în gospodărie vă poate cauza pierderi masive de calciu şi fier).

Majoritatea alimentelor pe care le mâncăm îşi pierd o bună parte din valoarea lor nutritiva în cursul preparării. Luaţi drept exemplu pâinea şi cerealele. Practic, toate produsele de acest gen ce se găsesc astăzi pe piaţă au un conţinut ridicat de carbohidraţi şi atâta tot. „Dar sunt îmbogăţite!” — veţi spune dumneavoastră, fiindcă aşa scrie pe eticheta lor: îmbogăţite. Această îmbogăţire nu presupune altceva decât compensarea elementelor nutritive care existau iniţial în alimentele respective, însă care s-au pierdut în procesul de pregătire prin temperatură, depozitare şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, produsele respective sunt îmbogăţite ca să ajungă la nivelul iniţial al elementelor nutritive. Din nefericire, standardele de îmbogăţire lasă mult de dorit. Spre exemplu, cei douăzeci şi doi de nutrienţi naturali ce ar trebui să se găsească în făina albă, dar s-au distrus, sunt înlocuiţi prin trei vitamine din complexul B alături de vitamina D, calciu şi săruri de fier. Sincer vorbind, nu vi se pare un truc cam ieftin?

Material preluat integral din lucrarea “Biblia vitaminelor” de Earl Mindell

Tagged with:
 

Cele 10 reguli de aur ale sanatatii si longevitatii

Procesul de imbatranire este guvernat de telomeri, adica acele portiuni situate la capatul cromozomilor. Potrivit celor mai recente studii efectuate de echipa doctorului Epel de la Universitatea din California, stresul este unul dintre cei mai nocivi factori care influenteaza ceasul biologic al celulelor. Stresul din factori externi sau interni scade in mod accelerat lungimea telomerilor, ceea ce creste dramatic riscul de apartie a infectiilor sau a bolilor cardiovasculare.
Structura ADN si telomerii Oamenii de stiinta au descoperit ca se poate intarzia procesul de scurtare a telomerilor prin activarea unei enzime care le reconstruieste. Descoperirea acestei substanţe, denumita telomeraza, reprezinta o descoperire atat de importanta incat a castigat Premiul Nobel pentru Medicina in 2009.

Pe baza acestei descoperiri, cercetatorii au dezvoltat un tratament numit „Protocolul lui Patton”, care activeaza telomeraza. Astfel, pe piata americana a aparut un supliment nutritiv sintetizat dintr-o molecula rara a plantei de astragalus, despre care producatorii sustin ca poate avea efecte de intinerire de pana la 20 de ani. Fiind o descoperire atat de recenta, suplimentul este foarte scump si putini si-l pot permite. Pe piata romanesca exista mai multe suplimente nutritive pe baza de extract din radacina de astragalus la un pret rezonabil, cu multiple efecte benefice, dar care nu pot avea pretentia ca incetinesc procesul de imbatranire.

Cum scapi de stres si incetinesti procesul de imbatranire?

1. Fa sport cat mai des

2. Dormi noaptea, cel putin 8 ore

3. Renunta la prajeli, tutun si alcool

4. Evita excesul de medicamente de sinteza si alte produse farmaceutice

5. Optimizeaza-ti nivelurile de vitamina D din organism la 60-70 ng/ml.
Cea mai buna modalitate este expunerea regulata la soare, protejat si niciodata in orele de varf.

6. Consuma alimente bogate in acizi grasi polinesaturati Omega 3-6-9
Unde ii gasesti?
– nuci, migdale, masline,
– ulei de rapita, ulei de in (crud, niciodata prajit),
– germeni de grau, peste gras si altele

7. Bucura-te de o alimentatie bogata in Resveratrol
Resveratrolul este un antioxidant puternic, de tip polifenol, produs in mod natural de mai multe plante atunci cand sunt atacate de agenti patogeni, cum ar fi bacteriile.

Resveratrolul este esential in comutarea intrerupatorului biologic pe pozitia „anti-imbatranire”. Acesta activeaza anumite proteine numite “sirtuine” pe care corpul uman le produce in mod natural pentru a prelungi viata in conditii de stres (cum ar fi infometare). Ele transmit semnale la fiecare celula din corp, care slabesc efectele imbatranirii si ajuta organismul sa lupte impotriva deteriorarii ADN-ului.

Cele mai bogate alimente in resveratrol sunt:
– afinele
– coacazele
– strugurii rosii
– arahidele

– o alta optiune este ceaiul de Itadori de provenienta japoneza. Acest lucru poate fi motivul pentru care a fost utilizat in Asia de peste o mie de ani ca remediu traditional din plante pentru bolile de inima si atacuri cerebrale.

Doza zilnica de resveratrol recomandata pentru efecte vizibile anti-imbatranire la un adult este de 50 – 100 mg.

8. Rasfata-ti corpul cu Coenzima Q10
CoQ10 energizeaza fiecare celula din corp. Acest lucru este crucial impotriva procesului de imbatranire, deoarece, atunci cand celulele sunt secatuite de energie, imbatranesc mai repede.

Cea mai puternica sursa naturala de CoQ10 este carnea rosie, in special carnea de organe. Celor care nu consuma carne rosie, pentru a evita problemele de digestie si asimilarea de toxine din carne, se recomanda suplimentele de CoQ10.

9. Lasa-ti corpul sa se bucure de DHEA
DHEA este o substanta produsa abundent de glandele suprarenale. Corpul secreta DHEA atunci cand toate conditiile de functionare sunt optime – atunci cand este bine hranit, antrenat si fara factori de stres. De aceea, este important sa mergi la medic pentru o analiza a nivelului de DHEA si sa suplimentezi deficitul prin suplimente nutritive, daca este necesar.

10. Incearca sa reduci consumul de carbohidrati
Profesorul Cynthia Kenyon, despre care multi experti cred ca ar trebui sa castige Premiul Nobel pentru cercetarile sale, a descoperit ca majoritatea carbohidratilor afecteaza in mod direct genele responsabile de tinerete si longevitate. Potrivit cercetarilor ei, cantitatea de carbohidrati consumata influenteaza secretia de insulina care este un accelerator major al procesului de imbatranire. Cantitatile excesive de zahar / fainoase si alimente procesate, impreuna cu sedentarismul reprezinta cei mai importanti factori care conduc la dereglari de metabolism si imbatranire prematura.

Prin modificarea genelor viermilor rotunzi, ea a reusit sa le prelungeasca viata cu pana la sase ori. Totodata, a observat ca genele care controleaza procesul de imbatranire la viermi reactioneaza in acelasi mod la sobolani si maimute, ceea ce face mult mai probabila teoria ca lucrurile functioneaza in mod similar si la oameni, relateaza intr-un articol recent Daily Mail.

autor: Toni Bunaiasu

De prea multe ori, in preajma sarbatorilor oamenii petrec cel mai mult timp la cumparaturi si in bucatarie, la gatit sau la spalat vase. Daca suntem gazda unei reuniuni de familie, procesul cumparaturi – gatit – pus masa – curatat masa – spalat vase ajunge sa se identifice cu sarbatoarea in sine. Astfel, ne petrecem mai mult timp muncind in loc sa ne simtim bine alaturi de cei dragi, iar cel mai sincer raspuns la intrebarea „Ce ai facut de Craciun?” este „Am lucrat cu norma intreaga la Bucatarie”.

Ei bine, in acest an de Craciun poti sa fii diferit. Pentru cei pretentiosi, am cules o reteta proaspata si sanatoasa pe care o dai gata in mai putin de jumatate de ora. Asta ca sa te poti bucura in sfarsit de mai mult timp alaturi de familie si prieteni. In plus, este perfect asortata cu Craciunul.

Salata in alb si rosu
Aromele dulci, picante si amarui fac casa buna cu aceasta salata ornata cu fructe si legume de iarna.
Cantitate: aproximativ 8 portii
Timp de preparare: 25 de minute
Salata biorganica in alb si rosuINGREDIENTE
– 4 cesti pline cu felii subtiri din miez de laptuca sau salata verde
– 2 capatini de andive, miez taiat in felii subtiri
– Un bulb de fenicul taiat, de asemenea, in felii subtiri
– ½ de capatana de radicchio sau varza rosie
– Un mar rosu, taiat pai
– O ceasca de ridichi taiate felii
– Cateva bucatele de ananas
– Piper proaspat macinat, dupa gust

Mod de preparare:
Ingredientele se amesteca intr-un vas de sticla, se acopera si se lasa la frigider pana la 4 ore. Inainte de servire, stropiti ingredientele cu putin vin rosu, sec. Se recomanda sa serviti salata fara sos/dressing.

Valoare nutritionala aproximativa pentru o portie de salata fara dressing:
Calorii 111; grasimi 7g (grasimi saturate 1g, grasimi monosaturate 6g); glucide 11g; proteine 2g, fibre 3g, sodiu 424 mg, potasiu 324 mg + Vitamina C aproximativ 30% din DZR.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Din bogatia de alimente existente in lume, majoritatea contin cel putin cateva substante nutritive necesare organismului. Desigur, nu le-am inclus pe toate in aceasta lista.
Dexemplu, rodiile sunt foarte hranitoare. Au un gust bun si sunt bogate in vitamine, fitonutrienti si flavonoide, dar sunt destul de scumpe si din ce in ce mai greu de gasit. Totodata, acest top contine si produse pe care cu greu le mai putem ingurgita fara a ne bucura de toate „darurile” productiei industriale – modificari genetice, iradiere si adaosuri chimice, folosite din plin de producatorii din Turcia, Olanda, Spania sau Israel.

Asadar, selectia de mai jos tine cont de doua criterii: bogatia de nutrienti (antioxidanti, fibre alimentare, enzime, acizi grasi esentiali Omega 3-6-9) si accesibilitatea.

Tabelul Sanatatii

Legume
* Rosii
* Sparanghel
* Avocado
* Sfecla
* Ardei gras
* Broccoli
* Varza de Bruxelles
* Varza
* Morcovi
* Conopida
* Telina
* Castraveti
* Vinete
* Usturoi
* Fasole verde
* Mazare verde
* Praz
* Ciuperci, Shiitake
* Mustar verde
* Masline
* Ceapa
* Cartofi
* Salata verde
* Spanac
* Napi
Fructe
* Mere
* Caise
* Banane
* Struguri
* Afine
* Pepene verde si galben
* Coacaze
* Smochine
* Grapefruit
* Struguri
* Kiwi
* Lamai / Lime
* Portocale
* Papaya
* Pere
* Ananas
* Prune
* Stafide
* Zmeura
* Mure
* Capsuni
* Dude
Fructe de mare
* Cod
* Halibut
* Somon
* Sardine
* Scoici
* Creveti
* Ton
Oua si lactate degresate
* Iaurt natural
* Oua, in special cele de prepelita
* Lapte de capra
* Lapte de vaca (1,5%-2% grasime)
Leguminoase
* Toate tipurile de fasole
* Mazare uscata si verde
* Naut
* Linte
* Soia
* Tofu
Carne
* Carne de vita (cat mai slaba)
* Ficat de vitel
* Pui
* Miel
* Curcan
* Carne de vanat, in special caprioara si iepure
Alune & Seminte
* Nuci
* Migdale
* Acaju
* Seminte de in
* Uleiul de masline, extra virgin
* Alune de padure
* Seminte de bostan
* Seminte de susan
* Seminte de floarea soarelui
Cereale
* Orz
* Orez brun
* Hrisca
* Porumb
* Ovaz
* Secara
* Grau integral
Condimente si ierburi
* Piper negru
* Coriandru
* Scortisoara
* Cuisoare
* Seminte de chimen
* Marar
* Ghimbir
* Seminte de mustar
* Oregano
* Patrunjel
* Menta
* Rozmarin
* Salvie
* Cimbru
* Turmeric
Indulcitori naturali
* Zahar brun
* Miere
* Sirop de artar

Bauturi
* Apa cat mai puternic alcanizata (PH > 7,5)
* Ceaiuri, in special cel verde

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Omul a devenit un animal modern. Din pacate, prea modern pentru sanatatea lui.
Traditia si popularitatea sunt modurile cele mai nefericite pentru a determina o dieta adecvata. Schimbarile recente din mediul nostru inconjurator nu ne modifica adaptarile biologice, structura interna, sau nevoile naturale, pentru a instaura o stare optima de bine. Mediul nostru puternic industrializat initiaza mai mult adaptari sau ajustari sociale, decat schimbari fizice sau anatomice. Traind conform adaptarilor noastre naturale, putem de fapt sa facem fata stresului vietii moderne, mult mai bine decat daca nu ne respectam nevoile biologice. Determinarea dietei noastre naturale nu este o chestiune de credinta: bazele dietei sunt date stiintifice referitoare la caracteristicile ei biologice, biochimice, anatomice si fiziologice.

Intestinul carnivorelor este scurt si fara striatii pentru a descompune rapid hrana si a o scoate rapid din sistem, inainte ca delicioasa carne sa putrezeasca. Tractul digestiv uman este de aproape 4 ori mai lung decat cel al carnivorelor. De aceea, intestinul lung al omului nu poate procesa rapid hrana saraca in fibre. In consecinta, hrana animala reduce capacitatea musculaturii intestinului de a efectua miscari rapide de contractie si relaxare, astfel incat apare aproape inevitabil putrefactia, care se manifesta prin flatulenta si scaune urat mirositoare.

Nutritia Stiintifica versus Nutritia Comerciala
Prima intrebare care se pune pentru crearea unei abordari mai degraba stiintifice decat economice, fata de nutritia umana, este: care este natura biologica a organismului uman?

Reclamele “ne invata” ca produsele lactate si carnea sunt esentiale pentru starea de bine. Acesta este rezultatul miliardelor de dolari cheltuiti pentru influentarea opiniei publice, a planului public de invatamant. Marile industrii sunt conduse de aspectele financiare, nu de stiinta. Lobiul lor puternic exercita o imensa putere economica. Societatea Americana Nutritiei Clinice care publica Jurnalul American al Nutritiei Clinice este sponsorizata de cel mai mare producator de bauturi pe baza de cola si de nenumarate companii farmaceutice.

Cei mai multi nutritionisti de astazi sunt subordonati conceptelor celor patru grupe alimentare de baza si piramidei alimentare, asa cum au fost perpetuate de marea industrie din SUA. Conform acestora, oamenii nu au o dieta fixa, ca a altor animale. Mai degraba, suntem creaturi omnivore, care se hranesc cu numeroase mancaruri gatite la aproape fiecare masa, pentru a ne satisface cerintele nutritionale. Toate cele 80 de milioane de specii de pe Pamant se hranesc cu alimente negatite. Doar oamenii le gatesc. Gatirea implica focul. Focul arde si distruge tesuturile vii, inclusiv nutrientii, transformindu-i in substante toxice.
Desi ultimul studiu al hranei elaborat de USDA (Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite) nu mai pune accentul pe carne, pui si alimentele bogate in grasimi, publicarea lui a fost amanata timp de 5 ani, timp in care au fost negociate pozitii mai puternice pentru aceste produse.

Material extras si adaptat din lucrarea “ADAPTARI BIOLOGICE” de Art Baker, Editura For You

Tagged with:
 

Acelasi desfrau culinar se dezlantuie deopotriva in Seattle si in Toulouse. Aceleasi grasimi nesaturate abunda in farfuriile gurmanzilor din Philadelphia si din Paris. Unele voci sustin chiar ca francezii se ospateaza cu grasimi saturate chiar de trei ori mai mult decat americanii. Cu toate astea, francezii sunt mai sanatosi, mai supli si traiesc mai mult. Doar 8% dintre francezi sunt obezi, fata de 50% in cazul americanilor, iar mortalitatea prin boli cardiace in Franta este o treime din cea inregistrata in SUA.

produse organiceIntre orgia culinara americana si rafinamentul aproape erotic al bucatariei franceze este o diferenta la fel de brutala ca cea dintre „Big Mama” si Catherine Deneuve. Stilul de a manca al fiecaruia tine de cultura proprie, iar cultura, precum dragostea, trece prin stomac.
Cand vine vorba de mancare si de sanatate, francezii stiu ca mai putin inseamna mai mult. O spun si americanii: „less is more”. Francezii o si fac. Dezmatul grasimilor din farfuria francezilor este acompaniat mereu de o viata activa si de o vasta cultura gastronomica in care domneste de secole un elixir plin de antioxidanti si compusi polifenolici, foarte benefici pentru inima si sistemul circulator: vinul rosu.

A lua masa este un ritual de desfatare a trupului, niciodata un proces a carui finalitate este plenitudinea gastrica. Mintea renunta la grijile zilnice pentru a face loc rasfatului. In vreme ce francezii se bucura de mancare, ceilalti ingurgiteaza navalnic. Cand unii servesc tihnit boeuf bourguignon stropit cu Bordeaux sau paté de fois gras si cateva pahare de vin, ceilalti se lupta sa-si umple senzatia de foame cu preparate ultra-procesate si un pahar de cola. Asta nu inseamna ca americanii sunt total lipsiti de eleganta. Numai ca ei nu reusesc sa o duca pana la capat. Poate de aceea isi ureaza mai adesea, precum francezul, „bon appetit” decat „enjoy your meal”, iar apoi devoreaza in delir, culmea, o portie dubla de french fries si un hot dog de talie mare.

Francezii cultiva o relatie sanatoasa si plina de bucurie cu alimentele pe care le consuma. Le savureaza pe indelete si cu pasiune. Nu sar peste micul dejun si mesteca foarte bine fiecare imbucatura. Inainte sa intre in valtoarea grasimilor, francezii incep cel mai adesea cu un preludiu proaspat, preparat dintr-o salata dreasa cu ulei de masline. Cauta placerea in calitate, la fel cum, dupa un pranz copios, isi cauta cel mai adesea bicicleta, preferand sa ignore fotoliul si berea. Iar dupa o cina cuminte uita sa aprinda televizorul pentru ca sunt gata de o portie copioasa de sex.

Noi, ceilalti, romani si nu numai, trecuti de 25 de ani, cu barbati mai degraba burtosi si femei jenate pe buna dreptate sa mai poarte mini jupe, infulecam pe nesimtite modelul american. De aceea, poate, indemnul asa-zisului paradox francez este mai usor de digerat pe limba lui Oprah Winfrey: Enjoy small quality, don’t eat big shit!
Sa mancati bine! Putin si bine.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 
SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori