Esti ceea ce mananci.” Am mai auzit asta de o mie de ori. Dar repetitia nu scade valoarea acestui mare adevar. Cand esti stresat, consumul nervos afecteaza puternic functionarea creierului si a organismului in general. Cercetarile au demonstrat ca obiceiurile noastre de consum sunt esentiale pentru robustetea psihica, psihologica si intelectuala.

hrana pentru creier Iata elementele esentiale care te ajuta sa potolesti pofta de sanatate a creierului tau.

NUTRIENTII

Nutrientii sunt combustibilii care antreneaza creierul in procesele sale aflate in continua desfasurare, pentru repararea daunelor, mentinerea functiilor in parametri normali si pentru adaptarea la schimbare. Ca orice alt organ, creierul are nevoie de o aprovizionare constanta cu diferite vitamine, minerale si aminoacizi. Cu alte cuvinte, neuronii au nevoie de materii prime pentru a produce neurotransmitatori.

GRASIMILE

Peste 60% din creier este alcatuit din grasimi. Nu din categoria celor pe care le gasesti in produsele ultraprocesate din comert, hidrogenate si saturate. Este vorba de acizi grasi esentiali, grasimi care joaca un rol important in protejarea neuronilor in tecile de mielina. Grasimile esentiale Omega 3 sunt implicate in protejarea neuronilor, imbunatatirea circulatiei sanguine, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si reducerea inflamatiilor.

ANTIOXIDANTII

Actiunea nociva a surselor de poluare din mediul in care traim creeaza molecule toxice numite radicali liberi. Acestia actioneaza la nivel biologic asemenea ruginii pe o bucata de metal, distrugand incet si sigur membranele celulare. Antioxidantii sunt compusii care neutralizeaza radicalii liberi si potentialul lor de deteriorare a creierului.

APA

Apa este necesara pentru eliminarea toxinelor, producerea de energie, vindecare, crestere si buna desfasurare a reactiilor chimice in organism. Din cauza cantitatilor insemnate de cofeina si alcool consumate, dar si a concentratiilor mari de proteine, cei mai multi dintre noi sunt deshidratati cronic. Consumul redus de apa conduce la deficiente in procesele cognitive, in special puterea de concentrare, memorare si viteza de procesare a informatiilor. Un bun indicator al faptului ca organismul nostru se bucura de o buna hidratare este culoarea urinei, care trebuie sa fie de un galben pal.

Alimente si factori de sustinere ai creieruluiCompusi esentialiBeneficii
Fructele de padure (mure, afine, coacaze), rodiile, AcaiPolifenoli (Flavonoide, Antocianidine)Bogatie de antioxidanti puternici, eficienti inclusiv in prevenirea cancerului.
Pestele, uleiul din seminte de inAcizi grazi esentiali Omega-3, Proteine / AminoaciziScad inflamaţiile. Imbunatatesc circulatia / ofera nutrienţi de baza. Protejeaza neuronii. Eficienta in prevenirea cancerului.
RosiileVitamina C, licopenAntioxidanti puternici.
Apa H20O hidratare optima imbunatateste viteza de procesare, memoria pe termen scurt si atentia.
Fructele şi legumele, in generalVarietate de vitamine, minerale, si fitochimicaleSursa buna de antioxidanti. Eficienta in prevenirea cancerului.
Drojdia alimentara si produsele apicoleVarietate de vitamine B, inclusiv B12Multe vitamine din grupa B, dintre care multe sunt neuroprotective. Vitamina B6 sau piridoxina ajuta la conversia triptofanului in serotonina.
Nucile, semintele de dovleac crude, migdalele crudeAcid alfa-linolenic, Omega 3Continut ridicat de acizi grasi esentiali, esentiali pentru structura neuronala şi circulaţia sanguina. Reduce riscurile de cancer si accident vascular cerebral.
Uleiul de maslineAcizi grasi esentiali, PolifenoliAre antioxidanti şi proprietati anti-inflamatorii cu activitate anticancerigena.
Ceaiul verdeMulte tipuri de polifenoliBogat in antioxidanti cu rol de protectie a creierului.
Cafeaua (cu moderatie)CafeinaBogata in antioxidanti. Scade riscurile de dementa.
Ciocolata neagra (cu moderatie)Teobromina, Cofeina, PolifenoliSursa excelenta de antioxidanti. Intensifica starea de spirit/bine, satisfactia.
Legumele proaspete, de culoare verde inchis (de ex. broccoli sau cale)Vitaminele A, C, E, fier, acid folic (vitamina B12), calciuAport de substanţe nutritive vitale pentru dezvoltarea creierului. Bogate in antioxidanti.
Pieptul de pui, fasolea, cerealele integraleProteine / aminoacizi, fier, vitamina B12, zincSursa de aminoacizi usor de absorbit, utilili pentru producerea de enzime si neurotransmitatori.
Soarele (lumina naturala)Stimuleaza producerea de vitamina DImplicata in protejarea neuronilor.
Intr-adevar, un Super Creier cere multa grija: hrana corespunzatoare, odihna suficienta, lumina naturala si aer curat. Dar mai e ceva: plantele.
plante de apartamentConform unui studiu recent publicat in The Journal of Environmental Psychology, plantele ajuta la cresterea puterii de concentrare si memorare.
Cercetatorii au testat de doua ori consecutiv capacitatile de memorare ale subiectilor, cerandu-le ca dupa o lectura sa isi aminteasca ultimul cuvant din fiecare propoziţie. Prima testare s-a facut intr-o incapere in care nu existau plante, iar in faza a doua i-au plasat intr-o camera in care fiecare avea amplasate 4 plate in jurul biroului. Rezultatul studiului a confirmat ipoteza: cand suntem inconjurati de plante, suntem mai destepti. Tu cum esti?

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Dupa ce trecem de 25-30 de ani, aspectul tenului vorbeste de la sine despre stilul nostru de viata. Nu te astepta ca dupa ani intregi de betii, nopti nedormite, cola, pizza si mezeluri, o crema oarecare – fie ea si organica, naturala sau 90% bio – de la cea mai vesela companie pentru femei sau barbati, sa te ajute in vreun fel. Prospetimea si stralucirea care se vad la exterior reprezinta rezultatul stilului nostru de viata si al alegerilor noastre interioare. Pielea neteda si supla nu se hraneste cu “junk food”.

Hrana pe care o oferi trupului este esentiala pentru a avea un ten care se cere admirat si mangaiat. Mananci frumos, gandesti frumos, traiesti frumos. Pentru ca esti ceea ce mananci, bei si gandesti, adica ceea ce faci in mod repetat. Stiu, stiu…mai si eliminam in mod repetat, chiar daca printesele nu vor s-o recunoasca.
frumusetea tenului, alimente pentru piele

OK, filosofia nu iti tine de foame si nici nu-ti face poftele, asa ca hai sa trecem la subiect.

Iata cele 10 alimente care iti hranesc tenul in mod sanatos:

1. Avocado
Avocado este unul dintre alimentele cu cele mai puternice ingrediente anti-imbatranire. Acest fruct verde si cremos abunda in uleiuri esentiale si vitamine din complexul B care hranesc pielea. Niacina (vitamina B3) este deosebit de importanta pentru o piele sanatoasa, iar fructele de avocado sunt extrem de generoase din acest punct de vedere. Un avocado cu iaurt natural si fructe de padure dimineata este un deliciu sanatos care iti poate transforma ziua intr-o vacanta plina de senzualitate. Un fruct contine aproximativ 3.8 mg niacina, adica 27% din nesarul zilnic pentru un adult.

2. Mango

Aceste fructe contin mai mult de 80 % din necesarul zilnic de vitamina A, motiv pentru care reprezinta un aliment de baza pentru un ten frumos. Vitamina A este un antioxidant foarte bun, care te protejeaza de radicalii liberi, regenereaza si menţine celulele pielii. Cu mai putin de 70 de calorii per bucata, acest fruct suculent este ideal atat pentru silueta cat si pentru tenul tau.

3. Migdalele

O alegera buna buna pentru aspectul sanatos al ochilor, migdalele aduc de asemenea un mare beneficiu tenului. Cu un continut de aproximativ 150% din necesarul zilnic de vitamina E, un pumn de migdale ajuta la hidratarea tenului uscat, protejeaza impotriva deteriorarii pielii si impiedica imbatranirea prematura.

4. Legumele verzi

Legumele verzi sunt bogate in vitamina A si au rolul de a vindeca eczemele, acneea sau orice infectie a pielii. Ele vor fi consumate in fiecare zi, crude sau in salate, deci fa-ti rezerve de spanac, varza, brocoli. Include si morcovul proaspat in combinatiile tale de salate, benefice pentru o piele sanatoasa si nu uita de apa pe care o vei consuma pe tot parcursul zilei.

5. Macesele si catina

Aproape toata lumea le recunoaste pentru continutul generos de vitamina C. Consumate proaspete, in ceai sau dulceata, macesele si catina furnizeaza peste 100% din necesarul zilnic de vitamina C, ceea ce este o veste minunata pentru pielea ta. Antioxidant puternic, vitamina C lupta bine impotriva factorilor care dauneaza pielii si conduc la aparitia ridurilor. De asemenea, joaca un rol central in productia de colagen.

6. Stridiile

Fie ca le consumi ca afrodisiac sau nu, stridiile vin ca un tsunami de dragoste asupra pielii tale. Stridiile lupta bine impotriva cosurilor, pentru ca sunt bogate in zinc – mineral care, impreuna cu vitamina C, ajuta foarte mult la cresterea productiei de elastina (proteina a pielii). Se stie ca mineralele influenteaza productia de sebum, iar o deficienta de minerale poate contribui la aparitia acneelor.

7. Cartofii copti (nu in foaie de aluminiu)

Iti vine sa crezi ca un cartof grasun abia scos din cuptor poate fi bun pentru pielea ta? Ba sa crezi! Manca un cartof copt pentru a obtine 75% din necesarul zilnic de cupru. Acest mineral esential functioneaza bine in compania vitaminei C si a zincului pentru a produce fibrele de elastina care sprijina structura pielii. Carentele de cupru in dieta pot reduce capacitatea de vindecare si regenerare a pielii, facand-o sa devina rigida si lipsita de viata.

8. Ciupercile

Ciupercile nu sunt bune doar de admirat dupa ploaie. Sunt excelente in alimentatie pentru ca sunt bogate in riboflavina, o vitamina din complexul B, care este vitala pielii. Riboflavina (vitamina B2) este implicata in intretinerea si repararea tesuturilor. Aceasta vitamina este consumata in cantitati foarte mari de organism mai ales dupa ce pielea a suferit arsuri sau dupa interventii chirurgicale.

9. Semintele de in

Nu mai este niciun secret ca acizii grasi esentiali Omega 3-6-9 sunt excelenti pentru piele. Se gasesc din plin in uleiul de in. O veste buna, mai ales daca nu te prea intelegi cu somonul si alte vietuitoare din prea poluatele mari si oceane. Numai o lingurita de ulei din seminte de in pe zi iti ofera 2,5 grame de Omega 3, ceea ce este mult mai bine decat sa inghiti indemnurile publicitare ale iaurturilor si margarinei imbogatite cu Omega 3, din care ar trebui sa consumi zilnic cate 2 frigidere ca iti iei o portie suficienta de acizi grasi esentiali.

10. Germenii de grau

Embrionul unui bob de grau este o sursa excelenta de biotina – vitamina din complexul B, esentiala pentru sanatatea pielii. Deficitul de biotina poate provoca dermatite, afectiuni extrem de inestetisce si sacaitoare. Ca sa stai departe de ele, iata un mic secret: presara germeni de grau in iaurt, lasa-l cateva ore si consuma-l pe indelete. Este o modalitate foarte buna de a obtine chiar si mai multa biotina pentru tenul tau.

Sarut mana pentru masa! Dam jos mastile si punem masca.

Cand vorbim de frumusetea tenului, putem sa ne punem mancarea pe fata. Nimeni nu se supara. Dimpotriva, pielea ta se va bucura inca o data. Foloseste-te de cateva dintre aceste 10 alimente pentru a obtine o masca faciala care iti va hidrata pielea instantaneu:

a) Piseaza un avocado intreg;

b) Adauga o lingurita de ulei de seminte de in si o lingurita de miere;

c) Amesteca-le pana se omogenizeaza;

d) Aplica solutia pe fata si lasa sa stea timp de 15-20 minute;

e) Clateste-te cu apa calduta.

Cele cateva porunci ale tenului irezistibil

– Urmeaza sfaturile de mai sus

– Vara, foloseste o crema organica de protectie solara cu factor minim 15

– Bea apa pura

– Fa sport cat mai des

– Renunta la fumat si alcool

– Dormi suficient

– Fii un om mai bun. Gandeste mai frumos, barfeste mai putin.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Ti-e teama de cancer? Si el se teme. De unele alimente.
Intamplator sau nu, consumul de alimente proaspete, neprocesate si organice se dovedeste din nou o arma extraordinara impotriva bolilor. Cercetari recente in domeniul angiogenezei pun alimentele anticancerigene in lumina reflectoarelor. Urmareste aceasta conferinta TED cu rabdare. Merita tot efortul.

Pentru cei care prefera sa inghita informatia fara sa o mestece, iata cateva dintre legumele, fructele si condimentele prezentate in material:
– Ceai verde
– Struguri rosii (inclusiv ulei din seminte de struguri)
– Capsune, mure, afine, zmeura
– Citrice
– Mere, ananas, cirese
– Varza, anghinare
– Rosii
– Patrunjel
– Usturoi
– Ulei de masline extravirgin
– Ciocolata neagra
– Dovleac
– Nucsoara
– Ginseng
– Turmeric

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Din pacate, prea multi oameni considera ca cel mai mare dusman in lupta cu kilogramele nedorite este mancarea. Curele de slabire drastice sau chiar infometarea severa devin un fel exorcizari anuale ale necuratului stomac. Desigur, o pauza mai serioasa e binevenita din cand in cand. Dar sa nu confundam postul si curele de detoxificare cu procesele de flamanzire. Nu. Nu mancarea este de vina, ci propria noastra lipsa de rigurozitate. Adevaratii inamici ai siluetei sunt automatismele, poftele “irezistibile”, ignoranta, lenea si, cateodata, saracia.

slabesti de martiosr
Mai bine uita de diete si inlocuieste acesti dusmani cu tot atatia prieteni. Iata 5 alimente la indemana, laudate de cei mai multi nutritionisti pentru capacitatea lor de a sustine organismul in procesul de ardere a grasimilor in mod natural.

1. OVAZUL

Dar nu e plin de carbohidrati? Si da si nu. Ovazul este o sursa buna de proteine si elemente nutritive precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu. Nutritionistii spun ca ovazul creste foarte mult indicele de satietate, ceea ce inseamna ca te va ajuta sa scapi de senzatia de foame. Fiind foarte bogat in fibre solubile, se absoarbe lent. Astfel are grija sa nu ridice nivelul zaharului din sange si scade colesterolul rau (LDL).

2. LAPTELE DEGRESAT

Studii dezvaluite in publicatii de renume, cum ar fi Journal of Obesity, arata ca mixul de calciu, vitamina D si proteinele scazute in grasimi din laptele si iaurtul degresat sustine organismul in procesul de ardere a grasimilor si ajuta la construirea masei musculare.

3. MERELE

Numeroase studii au constatat ca cei care mananca un mar, cu o ora inainte de masa, absorb mai putine calorii din mancarea pe care o consuma. De ce? Fibrele din mere cresc gradul de satietate, astfel incat vei simti nevoia sa mananci mai putin. Cercetari recente asociaza consumul de mere cu multe alte beneficii; antioxidantii din mere s-au dovedit utili in prevenirea sindromului metabolic – o combinatie nefericita dintre colesterolul ridicat si tensiunea arteriala ridicata, care predispun la ingrosarea taliei. De asemenea, merele sunt bogate in pectina, care, impreuna cu apa, limiteaza cantitatea de grasime ce poata fi absorbita in celule.

4. SCORTISOARA

Acest condiment simplu pare sa aiba puterea de a ajuta organismul in metabolizarea zaharurilor, potrivit datelor oferite de un studiu asupra bolnavilor de diabet din America. Potrivit acestuia, consumul de pana la 2 lingurite de scortisoara pe zi reduce nivelul de zahar din sange si scade colesterolul rau cu pana la 25%. Scortisoara poate fi adaugata la piureuri, se presara peste cereale sau poate fi folosita ca aroma la cafea. Desi a devenit o traditie in Romania, incearca sa evitati combinatia cu vinul.

5. MIGDALELE

Multi dintre noi le-ar recomanda celor care sunt la o cura nebuna de ingrasare. Gresit. Conform unui studiu recent publicat de American Journal of Clinical Nutrition, migdalele ofera o doza eficienta de proteine esentiale, impiedicand absorbtia de carbohidrati si dezmatul zaharului in sange. Desi au suficiente calorii, migdalele ofera in schimb un pachet nutritional imens si sunt deosebit de eficiente in combaterea colesterolului rau si a trigliceridelor.

In final, vreau sa-ti spun adevarul in intregime.
Prietenia inselatoare si de conjunctura cu aceste alimente NU va da rezultate.
Ca sa fie o relatie sincera, eficienta si de lunga durata trebuie sa mai faci cateva lucruri:

a) Dormi suficient, pentru a nu transmite semnale organismului ca trebuie sa asimileze mai multe grasimi pentru supravietuire;

b) Uita de prajeli, produse de patiserie, fainoase si refuza-ti “placerile” nebanuite pe care ti le ofera mezelurile, semipreparatele, sucurile si dulciurile din comert;

c) Nu exagera cu sarea si hidrateaza-te cu apa de calitate. Poti adauga si suc de lamaie.

d) Fa miscare! Pune lenea deoparte si iesi la plimbare. De azi, oficial e primavara. Nu mai ai nicio scuza ca sa nu treci la actiune dupa ce termini de citit acest articol-martisor.Inotul, de exemplu, este un sport excelent: relaxeaza, dezvolta musculatura uniform si nu pune presiune pe incheieturile tale sensibile. Nu stii sa inoti sau nu gasesti bazin? Urca-te pe bicicleta! Ah, te plictisesti repede?! Atunci invita-ti toata familia in parc, sa-si bage picioarele in perechile de role pentru adulti si copii, mult mai accesibile decat abonamentul la piscina sau bicicleta.

e) Alege un produs natural pentru slabit. De pilda, poti incerca Slim&Fit – Produs de Slabit, un supliment 100% natural care contine 5 ingrediente active recomandate de medicii nutritionisti.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Food Matters este un film documentar de exceptie, care face o analiza curajoasa si pertinenta a sistemului alimentar actual.

Tagged with:
 

Farduri, o crema pentru demachiaj, alta care lupta cu ridurile, un spumant sau un gel de dus, un deodorant sau un parfum de lux, le folosim pe toate, incantati de faptul ca stim si ca ne permitem sa avem grija de corpul nostru. Dar oare stim cata grija au ele de sanatatea noastra?

O multime de substante chimice continute in cele mai multe dintre produsele cosmetice obisnuite reprezinta riscuri grave pentru sanatate. In fapt, cele mai multe produse care nu sunt certificate ca fiind bio, ecologice sau organice nu sunt altceva decat cocktail-uri de agenti chimici periculosi.

Iata o parte dintre substantele pe care le putem gasi pe eticheta produselor cosmetice obinuite, chiar si pe cele pe care unii producatori romani isi permit sa scrie “bio” sau “natural”:

Chimicale intalnite frecvent in cremele obisnuiteEfecte secundare periculoase
1. ParabeniPerturbatoare ale sistemului endocrin, aceste produse chimice imita efectul estrogenului, perturba echilibrul hormonal si pot provoca diferite tipuri de cancer.
2. PABA (de tipul octil-dimetil sau Padimat-O)Ataca ADN-ul si provoaca mutatii genetice prin expunere la lumina soarelui.
3. Ulei mineral, parafina, petrolBlocheaza porii, retine toxinele, incetineste dezvoltarea celulelor pielii, perturba functiile hormonale, suspectate de provocarea cancerului.
4. Lauril de sodiu, sulfat de lauril, sulfat de sodiu (uneori denumite ca derivate "din nuca de cocos")In combinatie cu alte substante chimice, ea devine nitrozamină - un agent puternic cauzator de cancer; penetreaza pielea, permitand altor substante chimice periculoase sa fie absorbite in sange.
5. Fenol acid carbolicFavorizeaza colapsul circulator, paralizie, convulsii, coma si chiar deces din cauza insuficientei respiratorii.
6. AcrilamidaCancer de san
7. Octil-metoxicinamat (MDC)Omoara celulele pielii.
8. Toluen (poate fi enumerati ca fiind hydroxtoluen butilat, benzoic sau benzilic)Anemie, scaderea numarului de eritrocite, afecteaza ficatul si rinichii.
9. Propilen glicolDermatită, anomalii renale şi hepatice, impiedica regenerarea pielii, provoaca iritatii.
10. PEG, polisorbaţi, alcool etoxilatPuternici agenti cancerigeni care contin dioxina.

autor: Toni Bunaiasu

Consumate dupa fiecare masa, nucile impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima.
Opt nuci pe zi pastreaza arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona ’s Hospital Clinico, aparut in publicatia American College of Cardiology. Specialistii citati de BBC News recomanda consumul de nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi saturate pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului.

Nucile, mai eficiente decat uleiul de masline
nuca
Cercetarea a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam bogat in grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o saptamana. La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca atat uleiul de masline cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate (nesanatoase). Spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului. In plus, nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.

Trateaza tulburarile de ritm cardiac
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si nuci.
Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important“, afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot intinde atunci cand fluxul sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi intrerupe producerea de oxid nitric de catre “captuseala” arterelor. Acesta este necesar pentru mentinerea flexibila a vaselor de sange.

nuca pentru vegetarieni Vegetarienii pot combina fara griji nucile cu legume si paine.Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali. Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine. Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate obtine gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.

Tagged with:
 

Stim cu totii ca tigarile contin aproximativ 4000 de substante chimice daunatoare, dintre care 43 sunt cancerigene. Nu este o noutate. Dar putini stiu ca fumatul este o placere radioactiva.

In noiembrie 2006, fostul ofiter rus de securitate Alexander Litvinenko a murit otravit la varsta de 44 de ani, intr-un spital din Londra. Dincolo de moartea sa controversata, exista o certitudine: otrava care l-a ucis este un izotop radioactiv numit poloniu 210, o substanta mult mai raspandita decat ne dam seama.
I love the way you die
Desi poloniul nu reprezinta principalul factor cancerigen continut de fumul de tigara, acesta provoaca anual mii de decese numai in SUA. Oamenii din intreaga lume fumeaza aproape sase bilioane de tigari pe an, inhaland astfel cantitati periculoase de poloniu 210. Plantele de tutun asimileaza concentratii de poloniu 210 care provine in cea mai mare parte de la radioactivitatea continuta in ingrasaminte. Pentru o persoana care fumeaza un pachet si jumatate de tigari pe zi, cantitatea de substanta radioactiva inhalata expune organismul la radiatii X care echivaleaza cu aproximativ 300 de radiografii toracice pe an.

Ceea ce este cu adevarat intrigant este faptul ca industria tutunului cunoaste de aproape 50 de ani procesele prin care se pot reduce drastic concentratiile izotopilor din fumul de tigara, avertizeaza New York Times inca din 2006. In consecinta, tigarile contin si astazi la fel de mult poloniu ca acum o jumatate de secol.

Sper ca nu te intrebi de ce Guvernul, oricare ar fi el, Ministerul Sanatatii sau companiile producatoare nu reglementeaza in niciun fel normele din industria tutunului. Mai bine afla ce argumente false iti oferi ca sa nu te lasi de fumat: pentru ca iti place, pentru ca viata e si asa scurta si tu nu vrei sa traiesti o mie de ani, pentru ca totul e trecator si n-ai de ce sa-ti refuzi o asemenea placere, pentru ca merge de minune la cafea, pentru ca ti se pare nemaipomenita dupa masa sau dupa sex, pentru ca tu ai un stil de viata sanatos prin care compensezi actiunea nociva a fumatului si bla, bla, bla.

Pentru milioanele de neputinciosi din intrega lume, printre care inca ma mai numar, diferite companii au cautat solutii si pseudo-solutii. Una dintre variante a fost tigara cu aburi (electronica), pe care cei mai multi au incercat-o plini de speranta. Din pacate, au sfarsit prin a fi din nou plini de fum. Fum veritabil de tutun.

De curand, o alta companie a lansat un nou produs adresat fumatorilor. Nu, nu sunt tigarile organice, adica alea mai putin nucleare care iti ofera”the ecologically responsible way to kill yourself“. Este un produs in forma de tigara despre care producatorul sustine ca absoarbe pana la 70% din substantele daunatoare. Lansat in Romania in urma cu aproximativ 6 luni, TOBACCO TOXIN CLEANSER TTC-10 ar putea fi o solutie de compromis destul de interesanta. Dar de unde sa stii ca jucaria asta “revolutionara” chiar isi face treaba?
Daca ai incercat-o si stii mai multe despre ea, invinge-ti egoismul si spune-ne si noua.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 
SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori