Fructele și legumele sunt alimente importante pentru că acestea conțin minerale, vitamine și fibre, de aceea este recomandabil consumul lor. Insă, produsele din agricultura convențională pot conține reziduuri de pesticide și alte produse chimice. În Germania, 30.000 de tone de agenți activi cu efect pesticid sunt încă pulverizați anual pe legume și fructe.

Greenpeace a analizat datele furnizate de autoritățile de stat de inspecție alimentară în 2009/2010 și le-a comparat cu propria analiză independentă în 2012.

80% dintre fructele cultivate în mod convențional și
peste 55% dintre legume conțin pesticide.

Aceste descoperiri s-au făcut în urma unui studiu Greenpeace asupra a peste 22.000 de mostre testate de autoritățile germane alimentare în 2009 și 2010. Investigația a vizat fructele nemțești și cele importate. Au fost descoperiți peste 351 de ingredienți activi, cel mai adesea au fost întâlniți boscalidul și ciprodinilul, doi agenți antifungici.

Pesticidele sunt peste tot

Zilnic oamenii intră în contact cu diverse chimicale, de la haine tratate chimic, până la obiecte de uz casnic și jucării care conțin agenți de dedurizare și, nu în cele din urmă, cu alimente care sunt contaminate cu pesticide și aditivi.

Pesticidele ajung în câmpuri, zone rezidențiale și grădini private. Insecticidele, ierbicidele și fungicidele au rolul de a ține insectele, buruienile și atacurile fungice la distanță. folosirea pesticidelor în ultimii 50 de ani a dus deja la reducerea la jumătate a biodiversității în Europa. Urme de pesticide pot fi găsite oriunde: în sol, în apă, în aer, se acumulează chiar și în stratul de grăsime al urșilor polari.

Pesticidele sunt folosite în toată lumea și se răspândesc rapid, datorită comerțului internațional.

Fungicidul toxic carbendazim a fost detectat în 68 de produse alimentare provenite din 45 de țări. Insecticidul periculos pentru mediu, clorprifosul, a fost detectat în 64 de produse provenite din 45 de țări. Unele pesticide pot provoca alergii, alții pot afecta fertilitatea sau sunt mutagenici, iar unele sunt carcinogene. Unele pesticide au un efect similar cu substanțele care se folosesc pentru înmuierea plasticului, afectând sistemul hormonal.

FructeRecomandare limitatăPrezența pesticidelorNu este recomandat din motive de precauție
AnanasCosta RicaGhana
MereArgentina, Brazilia, Chile, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Olanda, Africa de SudAustria
CaiseGermania, Franța, Italia, Spania, Turcia, UngariaGrecia
BananeRepublica DominicanăCosta Rica, Ecuador, Columbia, Panama
PereArgentina, Belgia, Germania, Franța, Olanda, SpaniaChile, Italia, Africa de Sud, Turcia
ClementineItalia, Spania
CăpșuniEgipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda, Spania
SmochineTurcia
RodieSpaniaTurcia
GrapefruitMexic, SUAIsrael, Spania, Africa de Sud, Turcia
BlueberryGermania
ZmeurăGermania, Portugalia, Spania
Coacăze (negre și roșii)Germania
PhysalisColumbia
KiwiChile, Grecia, Noua ZeelandăFranța, Italia
Lămâie verdeBrazilia
LicheMadagascar
MandarineSpania
MangoPakistanBrazilia, Peru
Fructul pasiuniiColumbia
PepeneBrazilia, Costa Rica, Spania
Pere asiaticeChina
NectarineFranța, Italia, Spania
PortocaleItaliaArgentina, Grecia, Spania, Africa de Sud
PapayaThailandaBrazilia
PiersiciFranța, Grecia, Italia, Spania
PruneGermania, SpaniaChile, Italia, Africa de Sud, Ungaria
Fructul dragonuluiVietnam
PomeloChina
StruguriEgipt, Argentina, Brazilia, Grecia, Italia, Namibia, Spania, Africa de SudChile, Germania, India, Turcia
LămâiSpania
CireșeChile, Germania, Franța, Grecia, Italia, Spania, Turcia
Toate substanțele pesticide sunt evaluate în mod individual în Uniunea Europeană. Pentru a proteja oamenii de dozele prea mari, există o limită maximă legală (MRL) desemnată pentru fiecare substanță, cât și o doză zilnică admisă. Substanțele foarte toxice au o valoare limită adițională, doza acută de referință (ARfD).

Până acum s-a dat puțină atenție riscului prezentat de combinația diferitelor substanțe chimice, contaminării multiple și amestecului de substanțe. Evaluările oficiale ale riscului nu au delimitat, până acum, limite totale pentru alimente. Cu toate acestea, studiile arată că amestecul mai multor substanțe le-ar putea amplifica efectele – chiar și la concentrații mici detectate adesea în fructe și legume.

În 2005, Greenpeace a introdus un sistem de evaluare care a luat în calcul contaminarea multiplă, pentru a ajunge la o valoare a limitei totale. Acest sistem de evaluare este bazat în mod riguros, pe principiul precauției și în 2012 a fost ajutat pentru a include descoperirile cercetării recente.

Sursa: Greenpeace

Tagged with:
 

Este cunoscut faptul ca fructele si legumele sunt sănătoase pentru organism. Tratarea lor cu substanțe chimice, în mod special cu pesticide, reprezintă insa un factor foarte dăunător. Echipa de cercetători de la Environmental Working Group (EWG) din SUA, condusa de Sonya Lunder, a efectuat o analiza de laborator în urma căreia a publicat o lista cu 12 “produse verzi poluate” in revista 2011 Shoppers Guide to Pesticides.

Cel mai mare procent de pesticide l-au prezentat merele, cu 98% grad de incarcare. Pesticidele si fungicidele sunt aplicate pe coaja merelor după cules pentru a putea fi conservate pe o durata lunga de timp. Aceste substanțe, chiar si în cantități mici, au efecte negative asupra sănătății de-a lungul timpului. Simpla spalare a merelor, in jet puternc de apa, este de cele mai multe ori suficienta pentru a reduce riscul îmbolnăvirii.

Pesticide in fructePesticidele sunt periculoase în special pentru copii. In anul 2011 au fost efectuate studii publicate de “Journal of Environmental Health Perspectives”, care au concluzionat faptul ca pesticidele sunt dăunătoare in special fătului, în perioada sarcinii.

Lista alimentelor rezultate “încărcate” cu o cantitate mare de pesticide este următoarea:
Merele, Țelina, Căpșunele, Piersicile, Spanacul, Strugurii, Ardeii grași, Cartofii, Afinele, Salata verde, Conopida.

Alimentele rezultate cu o cantitate mica de pesticide sunt următoarele: Ceapa, Porumbul, Ananas, Avocado, Mazărea, Mango, Vinete, Kiwi, Varza, Pepene roșu si galben, Grapefruit, Ciupercile.

Cele mai sigure sunt, desigur, fructele si legumele bio / ecologice.

Sursa: Gastromedia

Tagged with:
 

Daca te intrebai care din fructele si legumele de pe rafturile marilor magazine sunt sau nu modificate genetic, afla ca nu e chiar complicat de aflat. Intregul secret consta in citirea etichetei, adica acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale).

Fructe modificate geneticFii informat si nu risca sa cumperi alimente imbibate de chimicale!
Orice eticheta are 4 sau 5 cifre:
– daca produsul are 4 cifre (de ex. 4021), inseamna ca a fost crescut intr-un mediu normal, insa nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.
– daca produsul are 5 cifre, iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584), inseamna ca este BIO.
– daca produsul este format din 5 cifre, iar prima cifra este 8 (de ex. 86584), inseamna ca acesta a fost modificat genetic.

Asadar, tine minte aceste amanunte atunci cand cumperi fructe sau legume din hypermarket: NU cumpara produse cu cod de cinci cifre, din care prima cifra este 8!

Sursa: Foaia Transilvania

Tagged with:
 

crema de fata bio produs organic Tot mai multi producatori care ne-au „alintat” zeci de ani cu produse cosmetice pline de parabeni si alte minunatii chimice „inovatoare” se grabesc in ultimul timp sa ne azvarle in plasa binecuvantarile naturii. De ce? Pentru ca miscarea eco a luat cu asalt si Romania, iar cuvintele “organic” si “natural” se pot aplica la orice, de la alimente si imbracaminte pana la detergenti de uz casnic si produse cosmetice. Sondajele de opinie comandate de marile branduri reflecta in mod natural (culmea!) greata din ce in ce mai acuta a romanilor fata de chimicale. In acest context, intrebarea expertilor in marketing a fost fireasca: „Le spunem ce vor sa auda si le livram ce avem – putin cosmetizat – sau investim puternic ca sa schimbam liniile de productie si furnizorii, crescand simtitor costurile?”. Ghicesti care a fost alegerea lor?

In primul rand, trebuie sa stii ca termeni precum “verde“, “pe baza de plante“, “natural“, “naturist” si “eco-friendly” sunt aruncati cu generozitate pe tot mai multe reclame si etichete pentru ca dau bine la public. Toate aceste cuvinte ar putea suna similar cu cuvantul “organic“, dar sunt diferente importante. De exemplu, daca un produs este etichetat ca eco-friendly, fabricantul pretinde ca produsul si procesul de productie nu dauneaza mediului. Produsele naturiste utilizeaza ingrediente pe baza de plante, in timp ce produsele pe baza de plante contin plante medicinale. Produsele naturale contin ingrediente active din plante sau minerale si pot sa contina conservanti artificiali.

Doar pentru ca un produs nu contine substante chimice fabricate sau doar pentru ca ingredientele din compozitie sunt naturale nu inseamna ca este organic. De pilda, uleiul, lamaia si ouale dintr-o maioneza sunt produse naturale, dar stim si din ce tip de agricultura provin ingredientele de baza? Ce chimicale s-au folosit la cresterea lor? De multe ori, nu. Pentru ca traim in lumea jumatatilor de adevaruri. Un produs etichetat ca fiind organic sau ecologic ar trebui sa contina in cea mai mare parte ingrediente ecologice provenite, de asemnea, din agricultura ecologica.

Daca hoinaresti prin magazinele de cosmetice sau pe internet, cautand produse cosmetice organice, vei descoperi o mare varietate de produse care se prezinta ca fiind bio sau organice, de la sapunuri pana la creme antirid. Pot contine ingrediente precum uleiuri vegetale, miere, extracte din frunze, sucuri de fructe, vitamine si minerale. Atentie insa la stampilele de certificare. Sigle certificari bio organic ecologic

Pana in prezent, destul de putine produse cosmetice indeplinesc cerintele de certificare, dar, cu toate acestea, orice companie isi poate promova produse ca fiind ecologice, bio sau organice fara a folosi sigiliul USDA sau un alt sigiliu de certificare european, din tari precum Austria, Franta sau Germania. Uniunea Europeana ar fi trebuit sa instituie inca de acum doi ani o sigla “bio” care sa se aplice obligatoriu pe toate produsele agricole si alimentare obtinute in UE, dar din cauza disputelor intre statele membre introducerea noii sigle s-a amanat.

Un produs organic autentic trebuie sa fie obtinut din ingrediente cultivate prin agricultura ecologica si trebuie sa ramana intact pe tot parcursul procesului de productie. Standardele pentru crearea unui produs cu adevarat organic sunt destul de rigide in tarile dezvoltate. Departamentul pentru Agricultura din SUA (USDA) a creat astfel de standarde pentru produsele agricole, care sunt valabile si pentru produsele de ingrijire personala. Pentru ca USDA sa recunoasca un produs ca fiind “100% organic“, acesta trebuie sa contina doar ingrediente organice. Produsele care au sigiliul “organic” trebuie sa contina cel putin 95 la suta ingrediente ecologice. Asta inseamna ca 5 la suta pot fi substante chimice sau alte ingrediente. Produsele cu sigiliul care pretinde ca produsul este “obtinut din ingrediente organice” trebuie sa aiba un continut de elemente ecologice de cel putin 70%.

Unde e adevarul?
Probabil te gandesti ca nu mai poti avea incredere in nimeni. Eh, nu-i chiar asa. Intr-o lume nesigura cunoasterea te asigura. De exemplu, daca ai nevoie de o mai buna hidratare a pielii si nu vrei sa-i servesti la felul doi si o portie consistenta de chimicale, cauta un produs (cat mai) organic care contine miere. Sau poate doresti un calmant pentru pielea sensibila. Laptele demachiant cu trandafir sau levantica va da rezultate foarte bune. Astazi ai la indemana o multime de produse care contin ingrediente benefice organismului, de la extract de ceai verde si eucalipt pana la aloe vera sau afine. Important este sa tii cont de 2 lucruri:

1. Faptul ca pe eticheta este scris mare ingredientul de baza nu iti garanteaza ca produsul nu vine la pachet si cu o doza la fel de impresionanta de chimicale periculoase (parabeni, SLS, plumb, mercur, nitrati si altele);

2. Ai grija sa nu fii victima unei strategii pe care eu o denumesc „Strategia adevarurilor nesimtite”. In ce consta ea? Simplu. Se ia un ingredient cunoscut si recunoscut pentru efectele sale binefacatoare, se adauga o cantitate infima din acesta intr-un produs cu valoare nutritiva zero si se promoveaza frenetic „beneficiile”.

autor: Toni Bunaiasu

Farduri, o crema pentru demachiaj, alta care lupta cu ridurile, un spumant sau un gel de dus, un deodorant sau un parfum de lux, le folosim pe toate, incantati de faptul ca stim si ca ne permitem sa avem grija de corpul nostru. Dar oare stim cata grija au ele de sanatatea noastra?

O multime de substante chimice continute in cele mai multe dintre produsele cosmetice obisnuite reprezinta riscuri grave pentru sanatate. In fapt, cele mai multe produse care nu sunt certificate ca fiind bio, ecologice sau organice nu sunt altceva decat cocktail-uri de agenti chimici periculosi.

Iata o parte dintre substantele pe care le putem gasi pe eticheta produselor cosmetice obinuite, chiar si pe cele pe care unii producatori romani isi permit sa scrie “bio” sau “natural”:

Chimicale intalnite frecvent in cremele obisnuiteEfecte secundare periculoase
1. ParabeniPerturbatoare ale sistemului endocrin, aceste produse chimice imita efectul estrogenului, perturba echilibrul hormonal si pot provoca diferite tipuri de cancer.
2. PABA (de tipul octil-dimetil sau Padimat-O)Ataca ADN-ul si provoaca mutatii genetice prin expunere la lumina soarelui.
3. Ulei mineral, parafina, petrolBlocheaza porii, retine toxinele, incetineste dezvoltarea celulelor pielii, perturba functiile hormonale, suspectate de provocarea cancerului.
4. Lauril de sodiu, sulfat de lauril, sulfat de sodiu (uneori denumite ca derivate "din nuca de cocos")In combinatie cu alte substante chimice, ea devine nitrozamină - un agent puternic cauzator de cancer; penetreaza pielea, permitand altor substante chimice periculoase sa fie absorbite in sange.
5. Fenol acid carbolicFavorizeaza colapsul circulator, paralizie, convulsii, coma si chiar deces din cauza insuficientei respiratorii.
6. AcrilamidaCancer de san
7. Octil-metoxicinamat (MDC)Omoara celulele pielii.
8. Toluen (poate fi enumerati ca fiind hydroxtoluen butilat, benzoic sau benzilic)Anemie, scaderea numarului de eritrocite, afecteaza ficatul si rinichii.
9. Propilen glicolDermatită, anomalii renale şi hepatice, impiedica regenerarea pielii, provoaca iritatii.
10. PEG, polisorbaţi, alcool etoxilatPuternici agenti cancerigeni care contin dioxina.

autor: Toni Bunaiasu

Cosmeticele organice sunt obtinute numai din ingrediente care se gasesc in natura (plante), nu contin conservanti, coloranti sau alte substante toxice. Sunt fabricate dupa reguli foarte stricte, fara de care producatorul nu poate primi certificarea organica. Producatorilor li se verifica sursa materiilor prime, procesul de fabricare, modalitatea de stocare si transport. Intregul parcurs, de la planta la produs cosmetic ambalat urmeaza legile productiei organice. De exemplu, viata unei creme organice incepe la o ferma, unde plantele sunt cultivate organic, fara insecticide, fara fertilizanti, fara hormoni.
cosmetice organice
Cosmeticele bio au texturi mai putin catifelate, arome mai putin subtile sau, uneori, putere de absorbtie mai indelungata, dar efectele sunt, cu adevarat, mult mai puternice. In plus, sunt dezvoltate intr-un mediu in care animalele nu sunt tinta testelor de performanta sau non-toxice si in care chiar si selectia ambalajelor se face cu respectarea naturii si a mediului, urmarindu-se reducerea contaminarii si a consumului de energie.

Cosmeticele parfumate contin extracte din flori, cele colorate contin coloranti naturali. Pentru conservare, de asemenea, se folosesc extracte din plante, atunci cand se folosesc. De obicei, cosmeticele organice au o perioada de garantie mult mai mica, de numai cateva luni sau chiar saptamani, tocmai pentru ca nu contin conservati puternici si sintetici cum sunt parabenii.

Nu trebuie confundate cosmeticele asa-zis naturale cu cele organice. Termenul de “natural”poate fi folosit de orice producator, fie ca il respecta, fie ca nu. Pe cand eticheta organica o obtin doar cei care se supun legislatiei specifice si primesc certificarea de la organismele abilitate. Un produs cosmetic natural, chiar daca este facut din plante, poate sa contina conservanti, coloranti si alte chimicale. Cititi eticheta asadar!

Alegeti produsele care NU contin urmatoarele ingrediente:
. DEA, MEA, TEA
. Petrolatum
. Midazolidinyl urea si DMDM hydantoin
. Isopropyl
. Sodium lauryl sulphate (SLS )
. PVP/VA copolymer , Padimate-O, Methyl, propyl, butyl si ethyl paraben
. Coloranti sintetici
. Talc
. Parfumuri sintetice
. Extracte modificate genetic

SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori