S-a dovedit stiintific faptul ca multe produse alimentare cu care ne-am obisnuit cresc riscul de cancer, iar unele din ele chiar în mod substanțial. Iata 10 dintre cele mai nesănătoase alimente, cauzatoare de cancer, pe care ar trebui sa nu le mai consumi vreodata:

1) Organismele modificate genetic (OMG)
Este de la sine înțeles că OMG-urile nu au ce cauta in farfuria noastra, mai ales acum cand s-a dovedit clar ca provoaca dezvoltarea rapidă a tumorilor. Desi Uniunea Europeana interzice cultivarea si comercializarea OMG-urilor in statele membre, unii comercianti romani nu respecta aceste reglementari. De aceea, ar fi de preferat sa alegeti alimente certificate organic, certificat non-OMG verificate, și cultivate local, care sunt produse in mod natural, fără biotehnologie.

2) Carne procesata
Cele mai multe produse din carne procesata, inclusiv slănina, cârnații și carnea pentru hot-dog, conțin conservanți chimici care le fac să pară proaspete și atrăgătoare, dar care pot provoca, de asemenea, cancer. Atât nitritii de sodiu și nitratul de sodiu au fost legate de creșterea semnificativă a riscului de cancer de colon și a altor forme de cancer.

3) Popcorn la microunde
Pungile de popcorn care se prepara la microunde sunt căptușite cu substanțe chimice, care provoaca infertilitate si favorizeaza aparitia cancerului de ficat, testicular și cancer pancreatic. Agenția Statelor Unite pentru Protecția Mediului (EPA) recunoaște ca acidul perfluorooctanoic (PFOA) prezent în pungile cu floricelele de porumb pentru microunde favorizeaza aparitia tumorilor. De asemenea, diacetilul utilizat chiar în floricelele de porumb preambalate poate provoca afectiuni pulmonare si cancer.

4) Bauturi carbogazoase
Ca in cazul carnii procesate, s-a demonstrat  ca bauturile carbogazoase cresc, de asemenea, riscul de cancer. Încărcate cu zahăr, produse chimice alimentare și coloranți, bauturile acidulate acidifica organismul și hrănesc literalmente celulele canceroase. Cea mai comuna substanta chimice de tip cola (de culoarea caramelului) contin derivatul 4-metilimidazol (4-MI) care este în mod special legat de ricul aparitiei cancerului.produs-cancerigen

5) Alimente si băuturi asa-zise “dietetice”

O analiză științifică recent emisa de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) arata că aspartamul, unul din cei mai comuni îndulcitori artificiali prezenti in produsele dietetice, provoacă o serie de boli, inclusiv malformații congenitale și cancer. Sucraloza, zaharina și diversi alti indulcitori artificiali s-au dovedit a fi nocivi.

6) Făină “alba”, rafinata
Făina rafinată este un ingredient comun in produsele alimentare prelucrate, dar conținutul său de carbohidrați în exces este un motiv serios de îngrijorare. Un studiu publicat in revista Cancer Epidemiology a constatat ca un consum regulat de glucide rafinate a fost legat de o crestere cu 220 la suta a riscului de aparitie a cancerul la san in randul femeilor. Alimentele cu indice glicemic mare , in general, cresc rapid nivelul zaharului din sange in organism si alimentează direct cresterea si raspandirea celulelor canceroase.

7) Zahar rafinat
Același lucru este valabil pentru zaharurile rafinate. Zaharul alb folosit in produsele de cofetarie si patiserie, dar nu numai,  creste rapid nivelul de insulina si sustine cresterea celulelor canceroase. Prăjiturile, plăcintele, bauturile acidulate, sosurile prelucrate industrial, cerealele și multe alte produse populare sunt încărcate cu HFCS și alte zaharuri rafinate. Acest lucru explica de ce ratele de cancer cresc de la o zi la alta.

8) Mere, struguri si alte fructe multe fructe crescute convențional, cu pesticide si agenti de crestere
Mulți oameni cred că isi fac un mare bine atunci când cumpără mere, struguri sau căpșuni de la magazin. Dar cele mai multe dintre ele sunt pline de pesticide. Environmental Working Group (EWG) a constatat că până la 98 la sută din toate fructele crescute convențional sunt  contaminate cu pesticide cauzatoare de cancer.

9) Somon de crescătorie
Somonul de crescătorie este un alt aliment cu potential cancerigen ridicat, remarca Dr. David Carpenter, director al Institutului pentru Sanatate si Mediu de la Universitatea din Albany (SUA). Conform evaluării sale, somonul de crescătorie nu numai ca este lipsit de vitamina D, dar este adesea contaminat cu substanțe chimice cancerigene, PCB (bifenili policlorurați), substanțe ignifuge, pesticide și antibiotice.

10) Uleiuri hidrogenate
Sunt folosite pentru a conserva alimentele procesate. Din nefericire, uleiurile hidrogenate modifica structura și flexibilitatea membranelor celulare in tot corpul, ceea ce poate duce la o serie de boli grave, printre care si cancerul. Unii producători au inceput sa renunte treptat la utilizarea uleiurilor hidrogenate, inlocuindu-le cu ulei de palmier si alte alternative mai sigure, dar grasimile trans sunt încă utilizate pe scară largă în produsele alimentare prelucrate, mai cu seama in cele de patiserie si fast-food.

Sursa : http://www.naturalnews.com/039970_cancer_junk_food_carcinogens.html

Tagged with:
 

Fructele și legumele sunt alimente importante pentru că acestea conțin minerale, vitamine și fibre, de aceea este recomandabil consumul lor. Insă, produsele din agricultura convențională pot conține reziduuri de pesticide și alte produse chimice. În Germania, 30.000 de tone de agenți activi cu efect pesticid sunt încă pulverizați anual pe legume și fructe.

Greenpeace a analizat datele furnizate de autoritățile de stat de inspecție alimentară în 2009/2010 și le-a comparat cu propria analiză independentă în 2012.

80% dintre fructele cultivate în mod convențional și
peste 55% dintre legume conțin pesticide.

Aceste descoperiri s-au făcut în urma unui studiu Greenpeace asupra a peste 22.000 de mostre testate de autoritățile germane alimentare în 2009 și 2010. Investigația a vizat fructele nemțești și cele importate. Au fost descoperiți peste 351 de ingredienți activi, cel mai adesea au fost întâlniți boscalidul și ciprodinilul, doi agenți antifungici.

Pesticidele sunt peste tot

Zilnic oamenii intră în contact cu diverse chimicale, de la haine tratate chimic, până la obiecte de uz casnic și jucării care conțin agenți de dedurizare și, nu în cele din urmă, cu alimente care sunt contaminate cu pesticide și aditivi.

Pesticidele ajung în câmpuri, zone rezidențiale și grădini private. Insecticidele, ierbicidele și fungicidele au rolul de a ține insectele, buruienile și atacurile fungice la distanță. folosirea pesticidelor în ultimii 50 de ani a dus deja la reducerea la jumătate a biodiversității în Europa. Urme de pesticide pot fi găsite oriunde: în sol, în apă, în aer, se acumulează chiar și în stratul de grăsime al urșilor polari.

Pesticidele sunt folosite în toată lumea și se răspândesc rapid, datorită comerțului internațional.

Fungicidul toxic carbendazim a fost detectat în 68 de produse alimentare provenite din 45 de țări. Insecticidul periculos pentru mediu, clorprifosul, a fost detectat în 64 de produse provenite din 45 de țări. Unele pesticide pot provoca alergii, alții pot afecta fertilitatea sau sunt mutagenici, iar unele sunt carcinogene. Unele pesticide au un efect similar cu substanțele care se folosesc pentru înmuierea plasticului, afectând sistemul hormonal.

FructeRecomandare limitatăPrezența pesticidelorNu este recomandat din motive de precauție
AnanasCosta RicaGhana
MereArgentina, Brazilia, Chile, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Olanda, Africa de SudAustria
CaiseGermania, Franța, Italia, Spania, Turcia, UngariaGrecia
BananeRepublica DominicanăCosta Rica, Ecuador, Columbia, Panama
PereArgentina, Belgia, Germania, Franța, Olanda, SpaniaChile, Italia, Africa de Sud, Turcia
ClementineItalia, Spania
CăpșuniEgipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda, Spania
SmochineTurcia
RodieSpaniaTurcia
GrapefruitMexic, SUAIsrael, Spania, Africa de Sud, Turcia
BlueberryGermania
ZmeurăGermania, Portugalia, Spania
Coacăze (negre și roșii)Germania
PhysalisColumbia
KiwiChile, Grecia, Noua ZeelandăFranța, Italia
Lămâie verdeBrazilia
LicheMadagascar
MandarineSpania
MangoPakistanBrazilia, Peru
Fructul pasiuniiColumbia
PepeneBrazilia, Costa Rica, Spania
Pere asiaticeChina
NectarineFranța, Italia, Spania
PortocaleItaliaArgentina, Grecia, Spania, Africa de Sud
PapayaThailandaBrazilia
PiersiciFranța, Grecia, Italia, Spania
PruneGermania, SpaniaChile, Italia, Africa de Sud, Ungaria
Fructul dragonuluiVietnam
PomeloChina
StruguriEgipt, Argentina, Brazilia, Grecia, Italia, Namibia, Spania, Africa de SudChile, Germania, India, Turcia
LămâiSpania
CireșeChile, Germania, Franța, Grecia, Italia, Spania, Turcia
Toate substanțele pesticide sunt evaluate în mod individual în Uniunea Europeană. Pentru a proteja oamenii de dozele prea mari, există o limită maximă legală (MRL) desemnată pentru fiecare substanță, cât și o doză zilnică admisă. Substanțele foarte toxice au o valoare limită adițională, doza acută de referință (ARfD).

Până acum s-a dat puțină atenție riscului prezentat de combinația diferitelor substanțe chimice, contaminării multiple și amestecului de substanțe. Evaluările oficiale ale riscului nu au delimitat, până acum, limite totale pentru alimente. Cu toate acestea, studiile arată că amestecul mai multor substanțe le-ar putea amplifica efectele – chiar și la concentrații mici detectate adesea în fructe și legume.

În 2005, Greenpeace a introdus un sistem de evaluare care a luat în calcul contaminarea multiplă, pentru a ajunge la o valoare a limitei totale. Acest sistem de evaluare este bazat în mod riguros, pe principiul precauției și în 2012 a fost ajutat pentru a include descoperirile cercetării recente.

Sursa: Greenpeace

Tagged with:
 

Este cunoscut faptul ca fructele si legumele sunt sănătoase pentru organism. Tratarea lor cu substanțe chimice, în mod special cu pesticide, reprezintă insa un factor foarte dăunător. Echipa de cercetători de la Environmental Working Group (EWG) din SUA, condusa de Sonya Lunder, a efectuat o analiza de laborator în urma căreia a publicat o lista cu 12 “produse verzi poluate” in revista 2011 Shoppers Guide to Pesticides.

Cel mai mare procent de pesticide l-au prezentat merele, cu 98% grad de incarcare. Pesticidele si fungicidele sunt aplicate pe coaja merelor după cules pentru a putea fi conservate pe o durata lunga de timp. Aceste substanțe, chiar si în cantități mici, au efecte negative asupra sănătății de-a lungul timpului. Simpla spalare a merelor, in jet puternc de apa, este de cele mai multe ori suficienta pentru a reduce riscul îmbolnăvirii.

Pesticide in fructePesticidele sunt periculoase în special pentru copii. In anul 2011 au fost efectuate studii publicate de “Journal of Environmental Health Perspectives”, care au concluzionat faptul ca pesticidele sunt dăunătoare in special fătului, în perioada sarcinii.

Lista alimentelor rezultate “încărcate” cu o cantitate mare de pesticide este următoarea:
Merele, Țelina, Căpșunele, Piersicile, Spanacul, Strugurii, Ardeii grași, Cartofii, Afinele, Salata verde, Conopida.

Alimentele rezultate cu o cantitate mica de pesticide sunt următoarele: Ceapa, Porumbul, Ananas, Avocado, Mazărea, Mango, Vinete, Kiwi, Varza, Pepene roșu si galben, Grapefruit, Ciupercile.

Cele mai sigure sunt, desigur, fructele si legumele bio / ecologice.

Sursa: Gastromedia

Tagged with:
 
SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori