Te îngrijorează cancerul pulmonar?

Noiembrie este Luna pentru Conștientizarea Cancerului Pulmonar, un motiv în plus pentru a fi prudenţi și pentru a face alegeri pozitive în stilul nostru de viaţă. Adoptarea unei diete sănătoase joacă un rol important în reducerea riscului de a dezvolta cancer pulmonar. Păstreză-ţi plămânii în forma optimă, urmând aceste sfaturi alimentare sănătoase:


1. Răsfaţă-ţi celulele cu mai mulţi antioxidanţi naturali. Merele, roşiile şi portocalele sunt ideale pentru sănătatea plămânilor.

2. Adăugă în dietă morcovii, sucurile de fructe şi verdeţuri cu frunze foarte verzi pentru că au un conţinut mare de carotenoide – protectoare pulmonare puternice.


3. Bea multă apă pentru a ajuta la eliminarea toxinelor.

4. Manâncă alimente integrale din soia – conțin fitoestrogeni care au un rol de protecţie împotriva cancerului în întregul organism. De asemenea, nu uita de ceapă, mai ales cea roşie, şi de ceaiurile verzi sau negre.

5. Ține minte că antioxidanţii şi carotenoizii din alimentele naturale sunt cea mai bună sursă. În timp ce carotenoidele mixte suplimentare pot oferi unele beneficii, ar trebui să eviţi să iei beta-caroten izolat (supliment alimentar), mai ales daca eşti sau ai fost fumator – supradozele chiar pot crește, practic, riscul de cancer pulmonar.

Tagged with:
 

Fructele și legumele sunt alimente importante pentru că acestea conțin minerale, vitamine și fibre, de aceea este recomandabil consumul lor. Insă, produsele din agricultura convențională pot conține reziduuri de pesticide și alte produse chimice. În Germania, 30.000 de tone de agenți activi cu efect pesticid sunt încă pulverizați anual pe legume și fructe.

Greenpeace a analizat datele furnizate de autoritățile de stat de inspecție alimentară în 2009/2010 și le-a comparat cu propria analiză independentă în 2012.

80% dintre fructele cultivate în mod convențional și
peste 55% dintre legume conțin pesticide.

Aceste descoperiri s-au făcut în urma unui studiu Greenpeace asupra a peste 22.000 de mostre testate de autoritățile germane alimentare în 2009 și 2010. Investigația a vizat fructele nemțești și cele importate. Au fost descoperiți peste 351 de ingredienți activi, cel mai adesea au fost întâlniți boscalidul și ciprodinilul, doi agenți antifungici.

Pesticidele sunt peste tot

Zilnic oamenii intră în contact cu diverse chimicale, de la haine tratate chimic, până la obiecte de uz casnic și jucării care conțin agenți de dedurizare și, nu în cele din urmă, cu alimente care sunt contaminate cu pesticide și aditivi.

Pesticidele ajung în câmpuri, zone rezidențiale și grădini private. Insecticidele, ierbicidele și fungicidele au rolul de a ține insectele, buruienile și atacurile fungice la distanță. folosirea pesticidelor în ultimii 50 de ani a dus deja la reducerea la jumătate a biodiversității în Europa. Urme de pesticide pot fi găsite oriunde: în sol, în apă, în aer, se acumulează chiar și în stratul de grăsime al urșilor polari.

Pesticidele sunt folosite în toată lumea și se răspândesc rapid, datorită comerțului internațional.

Fungicidul toxic carbendazim a fost detectat în 68 de produse alimentare provenite din 45 de țări. Insecticidul periculos pentru mediu, clorprifosul, a fost detectat în 64 de produse provenite din 45 de țări. Unele pesticide pot provoca alergii, alții pot afecta fertilitatea sau sunt mutagenici, iar unele sunt carcinogene. Unele pesticide au un efect similar cu substanțele care se folosesc pentru înmuierea plasticului, afectând sistemul hormonal.

FructeRecomandare limitatăPrezența pesticidelorNu este recomandat din motive de precauție
AnanasCosta RicaGhana
MereArgentina, Brazilia, Chile, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Olanda, Africa de SudAustria
CaiseGermania, Franța, Italia, Spania, Turcia, UngariaGrecia
BananeRepublica DominicanăCosta Rica, Ecuador, Columbia, Panama
PereArgentina, Belgia, Germania, Franța, Olanda, SpaniaChile, Italia, Africa de Sud, Turcia
ClementineItalia, Spania
CăpșuniEgipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda, Spania
SmochineTurcia
RodieSpaniaTurcia
GrapefruitMexic, SUAIsrael, Spania, Africa de Sud, Turcia
BlueberryGermania
ZmeurăGermania, Portugalia, Spania
Coacăze (negre și roșii)Germania
PhysalisColumbia
KiwiChile, Grecia, Noua ZeelandăFranța, Italia
Lămâie verdeBrazilia
LicheMadagascar
MandarineSpania
MangoPakistanBrazilia, Peru
Fructul pasiuniiColumbia
PepeneBrazilia, Costa Rica, Spania
Pere asiaticeChina
NectarineFranța, Italia, Spania
PortocaleItaliaArgentina, Grecia, Spania, Africa de Sud
PapayaThailandaBrazilia
PiersiciFranța, Grecia, Italia, Spania
PruneGermania, SpaniaChile, Italia, Africa de Sud, Ungaria
Fructul dragonuluiVietnam
PomeloChina
StruguriEgipt, Argentina, Brazilia, Grecia, Italia, Namibia, Spania, Africa de SudChile, Germania, India, Turcia
LămâiSpania
CireșeChile, Germania, Franța, Grecia, Italia, Spania, Turcia
Toate substanțele pesticide sunt evaluate în mod individual în Uniunea Europeană. Pentru a proteja oamenii de dozele prea mari, există o limită maximă legală (MRL) desemnată pentru fiecare substanță, cât și o doză zilnică admisă. Substanțele foarte toxice au o valoare limită adițională, doza acută de referință (ARfD).

Până acum s-a dat puțină atenție riscului prezentat de combinația diferitelor substanțe chimice, contaminării multiple și amestecului de substanțe. Evaluările oficiale ale riscului nu au delimitat, până acum, limite totale pentru alimente. Cu toate acestea, studiile arată că amestecul mai multor substanțe le-ar putea amplifica efectele – chiar și la concentrații mici detectate adesea în fructe și legume.

În 2005, Greenpeace a introdus un sistem de evaluare care a luat în calcul contaminarea multiplă, pentru a ajunge la o valoare a limitei totale. Acest sistem de evaluare este bazat în mod riguros, pe principiul precauției și în 2012 a fost ajutat pentru a include descoperirile cercetării recente.

Sursa: Greenpeace

Tagged with:
 

Este cunoscut faptul ca fructele si legumele sunt sănătoase pentru organism. Tratarea lor cu substanțe chimice, în mod special cu pesticide, reprezintă insa un factor foarte dăunător. Echipa de cercetători de la Environmental Working Group (EWG) din SUA, condusa de Sonya Lunder, a efectuat o analiza de laborator în urma căreia a publicat o lista cu 12 “produse verzi poluate” in revista 2011 Shoppers Guide to Pesticides.

Cel mai mare procent de pesticide l-au prezentat merele, cu 98% grad de incarcare. Pesticidele si fungicidele sunt aplicate pe coaja merelor după cules pentru a putea fi conservate pe o durata lunga de timp. Aceste substanțe, chiar si în cantități mici, au efecte negative asupra sănătății de-a lungul timpului. Simpla spalare a merelor, in jet puternc de apa, este de cele mai multe ori suficienta pentru a reduce riscul îmbolnăvirii.

Pesticide in fructePesticidele sunt periculoase în special pentru copii. In anul 2011 au fost efectuate studii publicate de “Journal of Environmental Health Perspectives”, care au concluzionat faptul ca pesticidele sunt dăunătoare in special fătului, în perioada sarcinii.

Lista alimentelor rezultate “încărcate” cu o cantitate mare de pesticide este următoarea:
Merele, Țelina, Căpșunele, Piersicile, Spanacul, Strugurii, Ardeii grași, Cartofii, Afinele, Salata verde, Conopida.

Alimentele rezultate cu o cantitate mica de pesticide sunt următoarele: Ceapa, Porumbul, Ananas, Avocado, Mazărea, Mango, Vinete, Kiwi, Varza, Pepene roșu si galben, Grapefruit, Ciupercile.

Cele mai sigure sunt, desigur, fructele si legumele bio / ecologice.

Sursa: Gastromedia

Tagged with:
 
SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori