Fructele și legumele sunt alimente importante pentru că acestea conțin minerale, vitamine și fibre, de aceea este recomandabil consumul lor. Insă, produsele din agricultura convențională pot conține reziduuri de pesticide și alte produse chimice. În Germania, 30.000 de tone de agenți activi cu efect pesticid sunt încă pulverizați anual pe legume și fructe.

Greenpeace a analizat datele furnizate de autoritățile de stat de inspecție alimentară în 2009/2010 și le-a comparat cu propria analiză independentă în 2012.

80% dintre fructele cultivate în mod convențional și
peste 55% dintre legume conțin pesticide.

Aceste descoperiri s-au făcut în urma unui studiu Greenpeace asupra a peste 22.000 de mostre testate de autoritățile germane alimentare în 2009 și 2010. Investigația a vizat fructele nemțești și cele importate. Au fost descoperiți peste 351 de ingredienți activi, cel mai adesea au fost întâlniți boscalidul și ciprodinilul, doi agenți antifungici.

Pesticidele sunt peste tot

Zilnic oamenii intră în contact cu diverse chimicale, de la haine tratate chimic, până la obiecte de uz casnic și jucării care conțin agenți de dedurizare și, nu în cele din urmă, cu alimente care sunt contaminate cu pesticide și aditivi.

Pesticidele ajung în câmpuri, zone rezidențiale și grădini private. Insecticidele, ierbicidele și fungicidele au rolul de a ține insectele, buruienile și atacurile fungice la distanță. folosirea pesticidelor în ultimii 50 de ani a dus deja la reducerea la jumătate a biodiversității în Europa. Urme de pesticide pot fi găsite oriunde: în sol, în apă, în aer, se acumulează chiar și în stratul de grăsime al urșilor polari.

Pesticidele sunt folosite în toată lumea și se răspândesc rapid, datorită comerțului internațional.

Fungicidul toxic carbendazim a fost detectat în 68 de produse alimentare provenite din 45 de țări. Insecticidul periculos pentru mediu, clorprifosul, a fost detectat în 64 de produse provenite din 45 de țări. Unele pesticide pot provoca alergii, alții pot afecta fertilitatea sau sunt mutagenici, iar unele sunt carcinogene. Unele pesticide au un efect similar cu substanțele care se folosesc pentru înmuierea plasticului, afectând sistemul hormonal.

FructeRecomandare limitatăPrezența pesticidelorNu este recomandat din motive de precauție
AnanasCosta RicaGhana
MereArgentina, Brazilia, Chile, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Olanda, Africa de SudAustria
CaiseGermania, Franța, Italia, Spania, Turcia, UngariaGrecia
BananeRepublica DominicanăCosta Rica, Ecuador, Columbia, Panama
PereArgentina, Belgia, Germania, Franța, Olanda, SpaniaChile, Italia, Africa de Sud, Turcia
ClementineItalia, Spania
CăpșuniEgipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda, Spania
SmochineTurcia
RodieSpaniaTurcia
GrapefruitMexic, SUAIsrael, Spania, Africa de Sud, Turcia
BlueberryGermania
ZmeurăGermania, Portugalia, Spania
Coacăze (negre și roșii)Germania
PhysalisColumbia
KiwiChile, Grecia, Noua ZeelandăFranța, Italia
Lămâie verdeBrazilia
LicheMadagascar
MandarineSpania
MangoPakistanBrazilia, Peru
Fructul pasiuniiColumbia
PepeneBrazilia, Costa Rica, Spania
Pere asiaticeChina
NectarineFranța, Italia, Spania
PortocaleItaliaArgentina, Grecia, Spania, Africa de Sud
PapayaThailandaBrazilia
PiersiciFranța, Grecia, Italia, Spania
PruneGermania, SpaniaChile, Italia, Africa de Sud, Ungaria
Fructul dragonuluiVietnam
PomeloChina
StruguriEgipt, Argentina, Brazilia, Grecia, Italia, Namibia, Spania, Africa de SudChile, Germania, India, Turcia
LămâiSpania
CireșeChile, Germania, Franța, Grecia, Italia, Spania, Turcia
Toate substanțele pesticide sunt evaluate în mod individual în Uniunea Europeană. Pentru a proteja oamenii de dozele prea mari, există o limită maximă legală (MRL) desemnată pentru fiecare substanță, cât și o doză zilnică admisă. Substanțele foarte toxice au o valoare limită adițională, doza acută de referință (ARfD).

Până acum s-a dat puțină atenție riscului prezentat de combinația diferitelor substanțe chimice, contaminării multiple și amestecului de substanțe. Evaluările oficiale ale riscului nu au delimitat, până acum, limite totale pentru alimente. Cu toate acestea, studiile arată că amestecul mai multor substanțe le-ar putea amplifica efectele – chiar și la concentrații mici detectate adesea în fructe și legume.

În 2005, Greenpeace a introdus un sistem de evaluare care a luat în calcul contaminarea multiplă, pentru a ajunge la o valoare a limitei totale. Acest sistem de evaluare este bazat în mod riguros, pe principiul precauției și în 2012 a fost ajutat pentru a include descoperirile cercetării recente.

Sursa: Greenpeace

Tagged with:
 

Daca te intrebai care din fructele si legumele de pe rafturile marilor magazine sunt sau nu modificate genetic, afla ca nu e chiar complicat de aflat. Intregul secret consta in citirea etichetei, adica acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale).

Fructe modificate geneticFii informat si nu risca sa cumperi alimente imbibate de chimicale!
Orice eticheta are 4 sau 5 cifre:
– daca produsul are 4 cifre (de ex. 4021), inseamna ca a fost crescut intr-un mediu normal, insa nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.
– daca produsul are 5 cifre, iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584), inseamna ca este BIO.
– daca produsul este format din 5 cifre, iar prima cifra este 8 (de ex. 86584), inseamna ca acesta a fost modificat genetic.

Asadar, tine minte aceste amanunte atunci cand cumperi fructe sau legume din hypermarket: NU cumpara produse cu cod de cinci cifre, din care prima cifra este 8!

Sursa: Foaia Transilvania

Tagged with:
 

Farduri, o crema pentru demachiaj, alta care lupta cu ridurile, un spumant sau un gel de dus, un deodorant sau un parfum de lux, le folosim pe toate, incantati de faptul ca stim si ca ne permitem sa avem grija de corpul nostru. Dar oare stim cata grija au ele de sanatatea noastra?

O multime de substante chimice continute in cele mai multe dintre produsele cosmetice obisnuite reprezinta riscuri grave pentru sanatate. In fapt, cele mai multe produse care nu sunt certificate ca fiind bio, ecologice sau organice nu sunt altceva decat cocktail-uri de agenti chimici periculosi.

Iata o parte dintre substantele pe care le putem gasi pe eticheta produselor cosmetice obinuite, chiar si pe cele pe care unii producatori romani isi permit sa scrie “bio” sau “natural”:

Chimicale intalnite frecvent in cremele obisnuiteEfecte secundare periculoase
1. ParabeniPerturbatoare ale sistemului endocrin, aceste produse chimice imita efectul estrogenului, perturba echilibrul hormonal si pot provoca diferite tipuri de cancer.
2. PABA (de tipul octil-dimetil sau Padimat-O)Ataca ADN-ul si provoaca mutatii genetice prin expunere la lumina soarelui.
3. Ulei mineral, parafina, petrolBlocheaza porii, retine toxinele, incetineste dezvoltarea celulelor pielii, perturba functiile hormonale, suspectate de provocarea cancerului.
4. Lauril de sodiu, sulfat de lauril, sulfat de sodiu (uneori denumite ca derivate "din nuca de cocos")In combinatie cu alte substante chimice, ea devine nitrozamină - un agent puternic cauzator de cancer; penetreaza pielea, permitand altor substante chimice periculoase sa fie absorbite in sange.
5. Fenol acid carbolicFavorizeaza colapsul circulator, paralizie, convulsii, coma si chiar deces din cauza insuficientei respiratorii.
6. AcrilamidaCancer de san
7. Octil-metoxicinamat (MDC)Omoara celulele pielii.
8. Toluen (poate fi enumerati ca fiind hydroxtoluen butilat, benzoic sau benzilic)Anemie, scaderea numarului de eritrocite, afecteaza ficatul si rinichii.
9. Propilen glicolDermatită, anomalii renale şi hepatice, impiedica regenerarea pielii, provoaca iritatii.
10. PEG, polisorbaţi, alcool etoxilatPuternici agenti cancerigeni care contin dioxina.

autor: Toni Bunaiasu

Vinurile organice sunt facute din struguri crescuti in viile ecologice si sunt prelucrate folosind metode care reduc interventiile chimice la un nivel minim. Asta inseamna ca, practic vorbind, vinul organic nu este neaparat organic….in totalitate.

Sulfitii sunt necesari. Toti producatorii ii folosesc pentru a proteja viile de atacurile fungice, pentru a pastra si a stabiliza vinul in sticla. Asadar, sulfitii sunt utilizati atat in productiile de vin conventionale cat si in cele organice.
Diferenta consta in faptul ca producatorii ecologici mentin utilizarea sulfitilor la minim, la aproape o treime fata de cantitatea folosita in productia clasica. Multumita nivelurilor mai scazute de sulf folosite in productia de vin organic, acesta si-a castigat reputatia de licoare care nu te doare chiar daca faci exces. Ca multe altele in Romania. Asadar, pentru cei care sunt deosebit de sensibili la sulfiti este simplu sa deosebeasca un vin organic de unul obisnuit, pentru ca au un indicator sigur la indemana: mahmureala. Pentru ceilalti exista specialistii in sulfisme. Pardon, in vin.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 
SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori