Condimentele și mirodeniile au un conținut foarte ridicat de antioxidanți  chiar mai mare decât cel al fructelor și legumelor. Adăugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricărui tip de mâncare  De exemplu, dacă pregătești piure de cartofi sau orez, poți adăuga ardei iute, chimen sau șofran  la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gătești preparate din carne, adaugă cât mai multe condimente. Nu ai nimic de pierdut, ci numai de câștigat: mâncare delicioasă și o multitudine de beneficii pentru sănătate. Vegetarienii sunt cei care beneficiază din plin de proprietățile curative ale condimentelor, deoarece, în general, dieta vegetariană se bazează pe utilizarea condimentelor.

Scorțișoara

O singură linguriță cu scorțișoară, administrata zilnic, ajută la scăderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la apariția sindromului metabolic. Mai concret, scorțișoara ajută la scăderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar și în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la insulina, chiar si in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructoza. Potrivit cercetarilor,   scortisoara este cea mai bogata sursa de antioxidanti si stimuleaza buna functionare a creierului. Scortisoara are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor, proprietati antiinflamatorii, anticoagulant care reduce angregarea trombocitelor. Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree, dar si pentru disconfortul gastric. Folosita in exces insa, poate inflama stomacul.

Ghimbirul

Ghimbirul provine din Asia si India si se estimeaza ca acesta este utilizat de mai bine de 5000 ani. Acesta poate fi folosit cu incredere la prajituri, biscuiti si alte deserturi. Ghimbirul este un puternic antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile. De asemenea, ghimbirul calmeaza spasmele si reduceflatulenta sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor, sarcina sau mahmureala. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Alzheimer sau artrita.

Oregano

Frunzele de oregano, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii, la nivelul cavitatii bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor. Mai mult. oregano poate fi utilizat si la tratarea sinuzitei: se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat acestea se introduc intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10-15 zile. Primele efecte le veti simti dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului. Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A, dar si de acizi grasi omega3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor aparute din cauza artritei sau reumatismului, acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.

Rozmarin

Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare.
Despre rozmarin se stie ca stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord. Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului, activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.

Curcumina (sofran indian sau turmeric – compus de baza in curry)

Bogat in antioxidanti si in antiinflamatori denumiti curcuminoizi, cercetatorii au descoperit ca sofranul vine in ajutorul organismului in lupta impotriva cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a inflamatiei articulatiilor, dar si la tratarea afectiunilor hepatice si digestive. Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratareabolilor intestinale inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chistica etc. Studii recente sustin ca curcuma poate fi utilizata si pentru prevenirea afectiuni hepatice si cardiovasculare.
In combinatie cu alte crucifere, sofranul de India previne cancerul de prostata si stopeaza dezvoltarea tumorilor de prostata existente. Mai mult, se preconizeaza ca acesta impiedica metastazarea mai multor forme de cancer, insa pentru atestarea acestui lucru sunt necesare studii suplimentare.

Curry pudra

Curry este o mixtura formata din mai multe condimente: coriandru, schinduf, predominant fiind insa sofranul de India (curcumina sau turmeric). Pudra de curry este larg utilizata in bucataria indiana la prepararea puiului si a crevetilor. Praful de curry conține antioxidanți și compuși antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel apariția bolii Alzheimer.

Boia

Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului. De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.

Cuișoare

Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in climele tropicale. In timp ce cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in China se folosesc cuisoarele de mai bine de 2000 ani pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. Iar in alte tari, cuisoarele erau folosite pentru tratarea alcoolismului.
Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. De asemenea, acestea sunt si un anestezic natural, motiv pentru care cu secole in urma era folosit in timpul procedurilor stomatologice, iar in prezent mai sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti.
De asemenea, cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulentele si accelerand metabolismul. Totodata, acestea sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturile si diareea.

Chimen

Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele de chimen au si proprietanti anti-cancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen. Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta, indigestie, diaree, greturi etc. Pentru prevenirea afectiunilor digestive se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie servit caldut..
Datorita proprietatilor sale antiseptice, chimenul este indicata in tratarea formelor usoare de raceala.

Busuioc

Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, a raului de miscare, indigestia, constipatia, probleme respiratorii sau chiar diabetul.

Boabe de mustar

Mustarul stimuleaza apetitul alimentar, digestia si ajuta la decongestionarea sinusurilor. De asemenea, mustarul stimuleaza circulatia sanguina si actioneaza ca un pansament in zonele inflamate ale corpului. Frunzele de mustar contin calciu, fosfor, magneziu si vitamina B. Uleiul de mustar poate fi folosit la masaj, dar si ca tratament impotriva caderii parului. Acesta contine acizi grasi omega3 si este o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu, proteine etc.

Hrean

Hreanul face parte din familia mustarului si actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale si sistemul imunitar al organismului. Tinand cont de proprietatile enumerate mai sus hreanul este util in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei etc.

Cimbru

Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei esential cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator.
Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru prorietatile anti-cancerigene. Pe langa utilizarea cimbrului in bucatarie, acesta poate fi consumat si sub forma de ceai. La o cana de apa se adauga 1 lingura de cimbru, se infuzeaza, iar dupa 10 minute se strecoara si poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei.

Mărar

Atat frunzele cat si semintele de marar pot fi folosite la pregatirea multor retete culinare. Pe langa faptul ca ofera o aroma si un gust speciale, mararul este eficient in ameliorarea, prevenirea si tratarea mai multor afectiuni. Mararul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, dizenterie, diaree, tulburari menstruale, afectiuni respiratorii, dar lupta si impotriva cancerului.

Piper

Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sarea care, daca este consumata in exces, dauneaza sanatatii. Poprietatile sale curative cresc direct proportional cu consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale, prevenind astfel flatulenta si balonarea, creste cantitatea de acid hidrocloric din stomac si inhiba dezvoltarea bacteriana, mai ales la nivelul tractului intestinal.

Leuștean

Leusteanul este utilizat mai ales pentru proprietatile sale diuretice: creste fluxul urinar, ajuta la tratarea dificultatilor de urinare si a cistitei. Datorita cresterii fluxului urinar, leusteanu ajuta si la eliminarea nisipului si a pietrelor de la rinichi. Leusteanul este considerat un agent care intareste si imbunatateste functia stomacului. Alte proprietati ale acestuia sunt: prevenirea indigestiilor, a colicilor, dar in mod special leusteanul este eficient in ameliorarea flatulentelor. Ca si expectorant, leusteanul elimina mucusul de la nivelul sistemului pulmonar, fiind de mare ajutor pacientilor cu pleurezie.

Șofranul

Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor umane si celulelor leucemiei. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, in mod special demil-crocetin, care se pare ca, creste difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea ateroscrelozei secundare.

Tagged with:
 

Vara si-a intrat deja in drepturi. E bine sa te protejezi de radiatiile solare puternice, atat la exterior cat si din interior. De aceea, iti prezint 6 alimente care actioneaza din interior ca un ecran natural de protectie solara. Acestea cresc capacitatea pielii de a se apara de daunele cauzate de soare. 

Protectie solaraPepenele verde, rosiile, rodia, somonul (omega 3), ceaiul verde si ciocolata neagra, toate au efecte de protectie UV atunci când sunt consumate în zilele in care te expui la soare. Nu glumesc! Testele stiintifice arata ca alimentele bogate in antioxidanti susțin rezistența pielii la razele UV care provoaca arsuri solare, riduri si cancer de piele. Cand mananci anumiti antioxidanti, sustii stabilizarea celulelor pielii, prevenirea degradarii și repararea pielii.

1. Ciocolata neagra: Femeile care au consumat zilnic 15-20 g de ciocolata neagra sau au baut o cana mare de cacao fierbinte, bogata în antioxidanti “flavanoli”, timp de trei luni, au avut cu pana la 25% mai puține arsuri in urma expunerii la razele UV și pielea s-a descuamat (cojit) mai putin decat la femeile care nu au consumat, spun noile cercetari germane. 

2. Pepenele verde: cercetarea germana consideră, de asemenea, că licopenul (antioxidant prezent in special in pepenele verde si in rosii), reduce sensibilitatea la arsuri solare. Mananca pepene rosu si consuma suc de rosii sau macar ia un supliment cu 10 mg de licopen pe zi, timp de trei luni, pe timpul verii si vei obtine o protectie suficienta cat sa te apere de efectele  UV, cu 25% pana la 48%.

3. Rodia: La Universitatea din Wisconsin, extractul de rodie, bogat în antioxidanți, a inhibat modificarea celulelor umane expuse la lumina UV.

4. Omega 3: EPA, care este un acid gras omega-3 din pește si nu numai, reduce semnele de deteriorare a tenului in urma expunerii la soare, spune un studiu coreean recent. Într-un test britanic, consumul a 4.000 de mg de omega-3 pe zi, timp de trei luni, reduce riscul de aparitie a arsurilor cu 30%.

5. Ceaiul verde: Consumul de ceai verde ajuta la prevenirea arsurilor solare si a modificarilor precanceroase, arata numeroase studii. Sunt suficiente aproximativ 2 cesti de ceai verde pentru a reduce deteriorarea celulelor umane.

6. Rosiile: Chiar mai mult, pasta de tomate, contine o cantitate mai mare de antioxidant denumit licopen. Cercetatorii de la Universitatea New Castle au examinat recent pielea a 20 de femei, dintre care jumatate au consumat 55 g de pastă de tomate (cinci linguri) in amestec cu 10 g de ulei de masline in fiecare zi, timp de 12 saptamani si au constatat ca pielea femeilor care au consumat tomate a fost protejata mult mai eficient împotriva radiațiilor UV.

Sursa: Liveinthenow.com

Tagged with:
 

Cine iubeste tenul ofilit si intunecat? Nimeni. Insa cei mai multi oameni cred ca tenul se intretine doar la exterior, printr-o rutina speciala de îngrijire a pielii. In fapt, obiceiurile alimentare nesanatoase pot anula orice efort de ingrijire la exterior a pielii.

Pielea este  la urma urmei un organ pe care corpul nostru il folosește pentru a elibera toxinele.

Alimentele procesate il saboteaza, în timp ce antioxidantii, vitaminele, mineralele și produsele proaspete sustin fermitatea si luminozitatea pielii din interior.

salata-ten-luminos

Iata 5 alimente care mentin sanatatea și redau strălucirea pielii:

1. Rucola
Cu frunze de culoare verde închis, rucola este o sursă excelentă de vitamina A si sulf, doua ingrediente esentiale pentru o piele superba. Clorofila frunzelor de rucola este de asemenea un detoxifiant puternic. Prepara-ti  chiar acum o salata pe pat de rucola (de preferat sa fie crescuta organic),   impreuna cu urmatoarele alimente din această listă! Va fi o desfatare culinara si un remediu pentru o piele stralucitoare in acelasi timp.

2. Semintele de dovleac
Semințele de dovleac au un puternic efect de înfrumusețarea a pielii, datorita bogatiei de minerale care sustin fermitatea si tineretea tenului: zinc, acizi grasi esentiali, inclusiv Omega 3, Omega 6, Omega 9. Ca și semințele de cânepă, acestea ajuta la reducerea inflamatiei in organism. Încearca să le presari in salate sau piureuri.

3. Ridichile
Inflacaratul avocat al alimentatiei sanatoase, David Wolfe, spune ca acestea sunt cele mai mari sustinatoare ale tenului. Ridichile conțin un număr de minerale si compusi importanti pentru piele. Sunt bogate in sulf, siliciu si vitamina C, care lucrează împreună pentru a crea o piele stralucitoare prin stimularea colagenului, precum și prin stimularea sistemului circulator.

4. Avocado
Acest fruct cremos ofera o doza mare de vitamine. Atunci cand avocado este insotit de un aliment bogat in carotenoide, cum ar fi tomatele, morcovii sau ardeii, acesta vă poate ajuta să asimilati in organism cu până la cinci ori mai mult licopen din antioxidanti si beta-caroten.

5. Semintele de cânepă
Aceste semințe mici sunt compuse dintr-o cantitate mare de proteine, inclusiv acizi si sulf, purtătoare de aminoacizi precum cisteina, metionina și cistina – compusi chimici naturali folositi pentru a construi un par, mușchi, piele si unghii puternice. Semintele de canepa contin, de asemenea, raportul ideal de omega 3 si omega 6, acizi grași (1:3), și includ chiar și omega 9, care sunt antioxidanti puternici, cu proprietăți anti-inflamatorii. Inflamatia este cauza multora dintre problemele pielii, inclusiv a petelor si a ridurilor, astfel încât adăugarea de semințe de cânepă in alimentatia zilnica poate ajuta la reducerea sau prevenirea acestor probleme ale pielii.

Autor: MARIA GUADAGNO via bombshellblueprint.com
Adaptare:

Tagged with:
 

Te îngrijorează cancerul pulmonar?

Noiembrie este Luna pentru Conștientizarea Cancerului Pulmonar, un motiv în plus pentru a fi prudenţi și pentru a face alegeri pozitive în stilul nostru de viaţă. Adoptarea unei diete sănătoase joacă un rol important în reducerea riscului de a dezvolta cancer pulmonar. Păstreză-ţi plămânii în forma optimă, urmând aceste sfaturi alimentare sănătoase:


1. Răsfaţă-ţi celulele cu mai mulţi antioxidanţi naturali. Merele, roşiile şi portocalele sunt ideale pentru sănătatea plămânilor.

2. Adăugă în dietă morcovii, sucurile de fructe şi verdeţuri cu frunze foarte verzi pentru că au un conţinut mare de carotenoide – protectoare pulmonare puternice.


3. Bea multă apă pentru a ajuta la eliminarea toxinelor.

4. Manâncă alimente integrale din soia – conțin fitoestrogeni care au un rol de protecţie împotriva cancerului în întregul organism. De asemenea, nu uita de ceapă, mai ales cea roşie, şi de ceaiurile verzi sau negre.

5. Ține minte că antioxidanţii şi carotenoizii din alimentele naturale sunt cea mai bună sursă. În timp ce carotenoidele mixte suplimentare pot oferi unele beneficii, ar trebui să eviţi să iei beta-caroten izolat (supliment alimentar), mai ales daca eşti sau ai fost fumator – supradozele chiar pot crește, practic, riscul de cancer pulmonar.

Tagged with:
 

Argiloterapia are un efect tonic asupra sistemului nervos, alungă stresul, ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi tratează numeroase afecţiuni. Argila se găseşte sub diferite sortimente: albă, galbenă, roşie, verde şi gri. Foarte apreciat, datorită compoziţiei chimice, este sortimentul galben, urmat de cel alb.


Argila albă, un pansament gastric

Acest sortiment, cunoscut sub numele de caolin, este bogat în silicaţi de aluminiu şi este recomandat sub formă de pulbere cu efect cicatrizant, ca pansament gastric, ca absorbant al gazelor din intestin şi al substanţelor toxice.

Folosită în medicina alopată ca ingredient al unor medicamente, este benefică în afecţiunile aparatului digestiv: enterite, colite de fermentaţie sau de putrefacţie. Caolinul are proprietăţi antiseptice şi nu prezintă inconvenientele medicamentelor similare de sinteză.

Argila roşie previne îmbătrânirea

Cunoscută sub numele de bentonită, acest tip de argilă este un puternic hidratant şi tonifiant al pielii, care încetineşte procesul de îmbătrânire prin acţiunea sa regenerativă. De asemenea, argila roşie este antiacidă (combate hiperaciditatea gastrică) şi analgezică (pentru că reduce durerile locale).

Argila verde, un bun cicatrizant

Acest tip de argilă este bogat în săruri de magneziu şi de calciu, cicatrizează plăgile, combate inflamaţiile reumatice şi pe cele hemoroidale. În cosmetică, argila verde este folosită în tratamentul tenurilor grase, acneice şi previne căderea părului. În amestec cu tărâţe de grâu sau cu fructe, măştile de faţă sunt mai eficiente.

Argila refractară, doar în cosmetică

Argila cenuşie sau refractară este săracă în oxizi de fier şi în substanţe alcaline. De aceea se foloseşte doar în cosmetică sub forma unor soluţii demachiante sau ca măşti cosmetice pentru detoxifierea tenului.

Din fericire, nu are efecte adverse

Tratamentele cu argilă, folosite încă din antichitate, sunt apreciate pentru efectele terapeutice remarcabile. Specialiştii consideră că argila este un medicament al viitorului.

Deşi mai are proprietăţi necunoscute farmacologic, compoziţia ei este asemănătoare cu aceea a corpului omenesc: conţine numeroase minerale, printre care calciu, potasiu, siliciu, fier, fapt care-i permite să cureţe toxinele din sânge. În plus, în compoziţia argilei există şi minerale necesare regenerării organismului uman, pe care nu le putem procura din alimente.

Calităţile curative ale argilei

Renumitul medic francez Jean Valnet a dedicat un studiu amplu efectelor acestei terapii asupra sănătăţii omului. Printre altele, Valnet aprecia că argila poate să trateze toate afecţiunile omeneşti.

Esenţial este să se folosească doar argila din zone nepoluate. Fie că tratează afecţiuni interne, fie că vine doar în contact cu tegumentul, argila ajunge, în final, la locul afectat, absoarbe „răul”, apoi îl elimină, pe calea tubului digestiv sau prin pori.

Smectita distruge microbii din tubul digestiv

Silicatul dublu de aluminiu şi magneziu, cunoscut sub denumirea de smectită sau diosmectită, este un preparat pe bază de argilă albă. Când este dizolvat în apă, acest remediu are un efect antidiareic prelungit. Un alt efect remarcabil este acela că reduce agresivitatea microbilor din tubul digestiv şi a substanţelor toxice din stomac. Nici acest tip de argilă nu are efecte adverse şi nu este alergen.

Cum se prepară apa de argilă

Recomandată în tratarea afecţiunilor gastrice, gastroduodenită şi ulcer gastroduodenal, apa de argilă se poate folosi ca agent terapeutic: pui o linguriţă de argilă (circa şapte grame) într-un pahar cu apă rece, cât mai curată. Amesteci, apoi laşi de seara până dimineaţa.

Cum se foloseşte: în primele şapte zile, înainte de fiecare masă, iei doar apa limpede din paharul cu argilă, fără sedimentul de pe fundul paharului. În următoarele zile, amesteci conţinutul paharului şi bei apa cu argilă cu tot. Dacă este vorba de un tratament pentru o boală cronică, perioada de adaptare (când se bea doar apa) este de trei zile.

Cât durează cura: 10-21 de zile pe lună, în funcţie de gravitatea bolii. Cura se recomandă şi copiilor. Pentru aceştia dozele sunt: sub un an – o linguriţă; de la 1 la 3 ani se iau două linguriţe; de la 3 la 12 ani se iau patru linguriţe. Argila captează, drenează şi elimină toate impurităţile ţesuturilor, ale sângelui şi ale limfei, avand o actiune organica. Administrarea argilei este contraindicată femeilor gravide în ultima lună şi bolnavilor cu afecţiuni renale severe.

Autor: Liliana Ivan
Sursa: clicksanatate.ro

Tagged with:
 
SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori