Uleiul de argan, supranumit aurul Marocului, este unul dintre cele mai valoroase uleiuri din lume. Bogatia de nutrienti, dar si cantitatea mare de materii prime folosite in procesul de obtinere, il fac extrem de pretios. Pentru un litru de ulei sunt necesari sase arbori Argania Spinosa. 

Aflat in pericol de disparitie din cauza populatiei indigene care folosea arborele pentru foc, a intrat in atentia UNESCO, care a inceput o campanie de popularizare a uleiul de argan pentru a preveni disparitia sa. In 1999, arborele de argan a fost clasificat ca parte a patrimoniului mondial.

Uleiul de argan este compus in mare parte din grasimi nesaturate, adica acele grasimi foarte benefice organismului, ca acidul linoleic si acizii grasi esentiali Omega 3-6-9.

Avand proprietati estetice exceptionale, este folosit in productia de cosmetice organice sub forma de crema de corp, sampon sau ulei si unt de argan, avand mai multe intrebuintari:

Pentru par
Uleiul de argan hraneste pielea capului, revitalizeaza si ofera stralucire parului, facandu-l moale si matasos.  De asemenea, intareste firul de par, fiind un bun remediu impotriva matretii si caderii parului.

Pentru ten     
Uleiul de argan regenereaza pielea in timpul somnului si lupta impotriva imbatranirii. De aceea, este folosit pentru ingrijirea tenului pe timp de noapte, pentru toate tipurile de ten. Fiind foarte bogat in acizi grasi nesaturati, alaturi de o cantitate mare de acid linoleic, uleiul de argan este un bun corector al carentelor de acizi grasi din piele, atat de importanti in intarzierea imbatranirii.

Pentru corp
Uleiul de argan se potriveste tuturor tipurilor de piele. Este recomandat pentru pielea imbatranita si/sau uscata. Aplicat cu regularitate pe piele, uleiul de argan ajuta la prevenirea aparitiei vergeturilor, atenueaza urmele vizibile lasate de acnee, varicela, crapaturi sau arsuri.

In ciuda proprietatilor exceptionale, produsele pe baza de ulei de argan nu sunt atat de scumpe pe cat s-ar crede. Magazinele de comert electronic, ale caror costuri de functionare sunt mult mai mici decat cele ale magazinelor clasice, il comercializeaza la preturi incepand de la 80 lei.

Sursa: onlybio.ro

Tagged with:
 

Argiloterapia are un efect tonic asupra sistemului nervos, alungă stresul, ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi tratează numeroase afecţiuni. Argila se găseşte sub diferite sortimente: albă, galbenă, roşie, verde şi gri. Foarte apreciat, datorită compoziţiei chimice, este sortimentul galben, urmat de cel alb.


Argila albă, un pansament gastric

Acest sortiment, cunoscut sub numele de caolin, este bogat în silicaţi de aluminiu şi este recomandat sub formă de pulbere cu efect cicatrizant, ca pansament gastric, ca absorbant al gazelor din intestin şi al substanţelor toxice.

Folosită în medicina alopată ca ingredient al unor medicamente, este benefică în afecţiunile aparatului digestiv: enterite, colite de fermentaţie sau de putrefacţie. Caolinul are proprietăţi antiseptice şi nu prezintă inconvenientele medicamentelor similare de sinteză.

Argila roşie previne îmbătrânirea

Cunoscută sub numele de bentonită, acest tip de argilă este un puternic hidratant şi tonifiant al pielii, care încetineşte procesul de îmbătrânire prin acţiunea sa regenerativă. De asemenea, argila roşie este antiacidă (combate hiperaciditatea gastrică) şi analgezică (pentru că reduce durerile locale).

Argila verde, un bun cicatrizant

Acest tip de argilă este bogat în săruri de magneziu şi de calciu, cicatrizează plăgile, combate inflamaţiile reumatice şi pe cele hemoroidale. În cosmetică, argila verde este folosită în tratamentul tenurilor grase, acneice şi previne căderea părului. În amestec cu tărâţe de grâu sau cu fructe, măştile de faţă sunt mai eficiente.

Argila refractară, doar în cosmetică

Argila cenuşie sau refractară este săracă în oxizi de fier şi în substanţe alcaline. De aceea se foloseşte doar în cosmetică sub forma unor soluţii demachiante sau ca măşti cosmetice pentru detoxifierea tenului.

Din fericire, nu are efecte adverse

Tratamentele cu argilă, folosite încă din antichitate, sunt apreciate pentru efectele terapeutice remarcabile. Specialiştii consideră că argila este un medicament al viitorului.

Deşi mai are proprietăţi necunoscute farmacologic, compoziţia ei este asemănătoare cu aceea a corpului omenesc: conţine numeroase minerale, printre care calciu, potasiu, siliciu, fier, fapt care-i permite să cureţe toxinele din sânge. În plus, în compoziţia argilei există şi minerale necesare regenerării organismului uman, pe care nu le putem procura din alimente.

Calităţile curative ale argilei

Renumitul medic francez Jean Valnet a dedicat un studiu amplu efectelor acestei terapii asupra sănătăţii omului. Printre altele, Valnet aprecia că argila poate să trateze toate afecţiunile omeneşti.

Esenţial este să se folosească doar argila din zone nepoluate. Fie că tratează afecţiuni interne, fie că vine doar în contact cu tegumentul, argila ajunge, în final, la locul afectat, absoarbe „răul”, apoi îl elimină, pe calea tubului digestiv sau prin pori.

Smectita distruge microbii din tubul digestiv

Silicatul dublu de aluminiu şi magneziu, cunoscut sub denumirea de smectită sau diosmectită, este un preparat pe bază de argilă albă. Când este dizolvat în apă, acest remediu are un efect antidiareic prelungit. Un alt efect remarcabil este acela că reduce agresivitatea microbilor din tubul digestiv şi a substanţelor toxice din stomac. Nici acest tip de argilă nu are efecte adverse şi nu este alergen.

Cum se prepară apa de argilă

Recomandată în tratarea afecţiunilor gastrice, gastroduodenită şi ulcer gastroduodenal, apa de argilă se poate folosi ca agent terapeutic: pui o linguriţă de argilă (circa şapte grame) într-un pahar cu apă rece, cât mai curată. Amesteci, apoi laşi de seara până dimineaţa.

Cum se foloseşte: în primele şapte zile, înainte de fiecare masă, iei doar apa limpede din paharul cu argilă, fără sedimentul de pe fundul paharului. În următoarele zile, amesteci conţinutul paharului şi bei apa cu argilă cu tot. Dacă este vorba de un tratament pentru o boală cronică, perioada de adaptare (când se bea doar apa) este de trei zile.

Cât durează cura: 10-21 de zile pe lună, în funcţie de gravitatea bolii. Cura se recomandă şi copiilor. Pentru aceştia dozele sunt: sub un an – o linguriţă; de la 1 la 3 ani se iau două linguriţe; de la 3 la 12 ani se iau patru linguriţe. Argila captează, drenează şi elimină toate impurităţile ţesuturilor, ale sângelui şi ale limfei, avand o actiune organica. Administrarea argilei este contraindicată femeilor gravide în ultima lună şi bolnavilor cu afecţiuni renale severe.

Autor: Liliana Ivan
Sursa: clicksanatate.ro

Tagged with:
 

Ce au in comun Tina Turner, Demi Moore si Megan Fox? Toate arata incredibil de bine si stralucesc de sanatate. Secretul lor? Mananca alimente crude. Adeptii bucatariei fara foc, cunoscuta ca si Dieta Raw, sustin ca acest stil de alimentatie este mai apropiat naturei umane. Motivul? Alimentele supuse unor temperaturi mai mari de 40 de grade isi pierd aportul nutritiv.Megan Fox, bucataria fara foc

“Daca vrem sa fim sanatosi, sa avem energie si o imuniate crescuta, atunci trebuie sa consumam alimente vii, neomorate prin fierbere, coacere sau prajire”, a explicat pentru Business24 Andreia Claudius, nutritionist sprecializat in bucataria fara foc.

Principiile bucatariei crude

Principiile alimentatiei fara foc (hrana vie) sunt simple: fara carne, fara chimicale, fara zahar (se foloseste mierea de albina), fara alimente rafinate, fara alimente fierte, prajite, coapte sau produse lactate nepasteurizate.

Andreia Claudius sustine ca exista nenumarate feluri de mancare ce pot fi gatite dupa aceste principii. Printre cele mai utilizate ingrediente se numara: legume, fructe, cereale, seminte, produse lactate, miere de albine, ulei presat la rece din floarea soarelui sau masline. De asemenea, se folosesc si condimente, precum: piper, sare, enibahar, coriandru, frunze de marar, leusten, patrunjel, sare de mare neiodata etc.

In bucataria fara foc, aragazul este inlocuit de mixer. Ingredientele de mai sus se amesteca in diferite proportii si combinatii, rezultand diferite preparate: ciorbe, ciftelute, sarmale, pizza, rulada de ciocolata, prajitura de mere si de dovleac, etc. Celor care se simt speriati de o astfel de dieta, Claudius le recomanda sa incerce o cura de dezintoxicare de 10 zile folosindu-se de bucataria fara foc.

“Acestia observa prin experienta lor proprie transformarile minunate care au loc in starea lor generala”, mai spune nutritionistul.

Prevenirea si tratarea bolilor

Andreia Claudius spune ca a descoperit bucataria fara foc intr-un moment greu din viata sa, cand se confrunta cu o boala necunoscuta. Acest lucru se intampla in urma cu 22 de ani, iar mentorul sau a fost celebrul vindecator naturist Valeriu Popa.

Piramida alimentatiei crude

“Sanatatea mea s-a imbunatatit considerabil intr-un timp relativ scurt, fortele mi-au revenit, intreaga mea fiinta emanand o stare de bine”, povesteste aceasta. Cu ajutorul bucatariei fara foc pot fi prevenite si tratate majoritatea bolilor care afecteaza astazi omenirea: bolile de inima, circulatorii, bolile de ficat si chiar multe tipuri de cancer, mai sustine nutritionistul.

In strainatate, acest stil de alimentaie este foarte mediatizat, in Occident existand clinici specializate pe tratamentul bolnavilor cu alimente crude.

Sursa: Business24

Farduri, o crema pentru demachiaj, alta care lupta cu ridurile, un spumant sau un gel de dus, un deodorant sau un parfum de lux, le folosim pe toate, incantati de faptul ca stim si ca ne permitem sa avem grija de corpul nostru. Dar oare stim cata grija au ele de sanatatea noastra?

O multime de substante chimice continute in cele mai multe dintre produsele cosmetice obisnuite reprezinta riscuri grave pentru sanatate. In fapt, cele mai multe produse care nu sunt certificate ca fiind bio, ecologice sau organice nu sunt altceva decat cocktail-uri de agenti chimici periculosi.

Iata o parte dintre substantele pe care le putem gasi pe eticheta produselor cosmetice obinuite, chiar si pe cele pe care unii producatori romani isi permit sa scrie “bio” sau “natural”:

Chimicale intalnite frecvent in cremele obisnuiteEfecte secundare periculoase
1. ParabeniPerturbatoare ale sistemului endocrin, aceste produse chimice imita efectul estrogenului, perturba echilibrul hormonal si pot provoca diferite tipuri de cancer.
2. PABA (de tipul octil-dimetil sau Padimat-O)Ataca ADN-ul si provoaca mutatii genetice prin expunere la lumina soarelui.
3. Ulei mineral, parafina, petrolBlocheaza porii, retine toxinele, incetineste dezvoltarea celulelor pielii, perturba functiile hormonale, suspectate de provocarea cancerului.
4. Lauril de sodiu, sulfat de lauril, sulfat de sodiu (uneori denumite ca derivate "din nuca de cocos")In combinatie cu alte substante chimice, ea devine nitrozamină - un agent puternic cauzator de cancer; penetreaza pielea, permitand altor substante chimice periculoase sa fie absorbite in sange.
5. Fenol acid carbolicFavorizeaza colapsul circulator, paralizie, convulsii, coma si chiar deces din cauza insuficientei respiratorii.
6. AcrilamidaCancer de san
7. Octil-metoxicinamat (MDC)Omoara celulele pielii.
8. Toluen (poate fi enumerati ca fiind hydroxtoluen butilat, benzoic sau benzilic)Anemie, scaderea numarului de eritrocite, afecteaza ficatul si rinichii.
9. Propilen glicolDermatită, anomalii renale şi hepatice, impiedica regenerarea pielii, provoaca iritatii.
10. PEG, polisorbaţi, alcool etoxilatPuternici agenti cancerigeni care contin dioxina.

autor: Toni Bunaiasu

Consumate dupa fiecare masa, nucile impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima.
Opt nuci pe zi pastreaza arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona ’s Hospital Clinico, aparut in publicatia American College of Cardiology. Specialistii citati de BBC News recomanda consumul de nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi saturate pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului.

Nucile, mai eficiente decat uleiul de masline
nuca
Cercetarea a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam bogat in grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o saptamana. La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca atat uleiul de masline cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate (nesanatoase). Spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului. In plus, nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.

Trateaza tulburarile de ritm cardiac
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si nuci.
Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important“, afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot intinde atunci cand fluxul sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi intrerupe producerea de oxid nitric de catre “captuseala” arterelor. Acesta este necesar pentru mentinerea flexibila a vaselor de sange.

nuca pentru vegetarieni Vegetarienii pot combina fara griji nucile cu legume si paine.Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali. Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine. Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate obtine gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.

Tagged with:
 

Cele 10 reguli de aur ale sanatatii si longevitatii

Procesul de imbatranire este guvernat de telomeri, adica acele portiuni situate la capatul cromozomilor. Potrivit celor mai recente studii efectuate de echipa doctorului Epel de la Universitatea din California, stresul este unul dintre cei mai nocivi factori care influenteaza ceasul biologic al celulelor. Stresul din factori externi sau interni scade in mod accelerat lungimea telomerilor, ceea ce creste dramatic riscul de apartie a infectiilor sau a bolilor cardiovasculare.
Structura ADN si telomerii Oamenii de stiinta au descoperit ca se poate intarzia procesul de scurtare a telomerilor prin activarea unei enzime care le reconstruieste. Descoperirea acestei substanţe, denumita telomeraza, reprezinta o descoperire atat de importanta incat a castigat Premiul Nobel pentru Medicina in 2009.

Pe baza acestei descoperiri, cercetatorii au dezvoltat un tratament numit „Protocolul lui Patton”, care activeaza telomeraza. Astfel, pe piata americana a aparut un supliment nutritiv sintetizat dintr-o molecula rara a plantei de astragalus, despre care producatorii sustin ca poate avea efecte de intinerire de pana la 20 de ani. Fiind o descoperire atat de recenta, suplimentul este foarte scump si putini si-l pot permite. Pe piata romanesca exista mai multe suplimente nutritive pe baza de extract din radacina de astragalus la un pret rezonabil, cu multiple efecte benefice, dar care nu pot avea pretentia ca incetinesc procesul de imbatranire.

Cum scapi de stres si incetinesti procesul de imbatranire?

1. Fa sport cat mai des

2. Dormi noaptea, cel putin 8 ore

3. Renunta la prajeli, tutun si alcool

4. Evita excesul de medicamente de sinteza si alte produse farmaceutice

5. Optimizeaza-ti nivelurile de vitamina D din organism la 60-70 ng/ml.
Cea mai buna modalitate este expunerea regulata la soare, protejat si niciodata in orele de varf.

6. Consuma alimente bogate in acizi grasi polinesaturati Omega 3-6-9
Unde ii gasesti?
– nuci, migdale, masline,
– ulei de rapita, ulei de in (crud, niciodata prajit),
– germeni de grau, peste gras si altele

7. Bucura-te de o alimentatie bogata in Resveratrol
Resveratrolul este un antioxidant puternic, de tip polifenol, produs in mod natural de mai multe plante atunci cand sunt atacate de agenti patogeni, cum ar fi bacteriile.

Resveratrolul este esential in comutarea intrerupatorului biologic pe pozitia „anti-imbatranire”. Acesta activeaza anumite proteine numite “sirtuine” pe care corpul uman le produce in mod natural pentru a prelungi viata in conditii de stres (cum ar fi infometare). Ele transmit semnale la fiecare celula din corp, care slabesc efectele imbatranirii si ajuta organismul sa lupte impotriva deteriorarii ADN-ului.

Cele mai bogate alimente in resveratrol sunt:
– afinele
– coacazele
– strugurii rosii
– arahidele

– o alta optiune este ceaiul de Itadori de provenienta japoneza. Acest lucru poate fi motivul pentru care a fost utilizat in Asia de peste o mie de ani ca remediu traditional din plante pentru bolile de inima si atacuri cerebrale.

Doza zilnica de resveratrol recomandata pentru efecte vizibile anti-imbatranire la un adult este de 50 – 100 mg.

8. Rasfata-ti corpul cu Coenzima Q10
CoQ10 energizeaza fiecare celula din corp. Acest lucru este crucial impotriva procesului de imbatranire, deoarece, atunci cand celulele sunt secatuite de energie, imbatranesc mai repede.

Cea mai puternica sursa naturala de CoQ10 este carnea rosie, in special carnea de organe. Celor care nu consuma carne rosie, pentru a evita problemele de digestie si asimilarea de toxine din carne, se recomanda suplimentele de CoQ10.

9. Lasa-ti corpul sa se bucure de DHEA
DHEA este o substanta produsa abundent de glandele suprarenale. Corpul secreta DHEA atunci cand toate conditiile de functionare sunt optime – atunci cand este bine hranit, antrenat si fara factori de stres. De aceea, este important sa mergi la medic pentru o analiza a nivelului de DHEA si sa suplimentezi deficitul prin suplimente nutritive, daca este necesar.

10. Incearca sa reduci consumul de carbohidrati
Profesorul Cynthia Kenyon, despre care multi experti cred ca ar trebui sa castige Premiul Nobel pentru cercetarile sale, a descoperit ca majoritatea carbohidratilor afecteaza in mod direct genele responsabile de tinerete si longevitate. Potrivit cercetarilor ei, cantitatea de carbohidrati consumata influenteaza secretia de insulina care este un accelerator major al procesului de imbatranire. Cantitatile excesive de zahar / fainoase si alimente procesate, impreuna cu sedentarismul reprezinta cei mai importanti factori care conduc la dereglari de metabolism si imbatranire prematura.

Prin modificarea genelor viermilor rotunzi, ea a reusit sa le prelungeasca viata cu pana la sase ori. Totodata, a observat ca genele care controleaza procesul de imbatranire la viermi reactioneaza in acelasi mod la sobolani si maimute, ceea ce face mult mai probabila teoria ca lucrurile functioneaza in mod similar si la oameni, relateaza intr-un articol recent Daily Mail.

autor: Toni Bunaiasu

SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori