Se estimeaza ca pana in anul 2025 cancerul va reprezenta prima cauza de deces pe plan mondial. Momentan este a doua cauza de deces, insa in Romania, de peste 10 ani, este prima cauza de deces. La fiecare 3 secunde pe planeta moare o persoana din cauza cancerului. La fiecare 5 secunde pe planeta moare o persoana din cauza fumatului. Una din cinci peroane risca pe parcusul vietii sa faca cancer.

Factori declansatori:

-fumatul (30%)

-sedentarismul (>30%)

-alimentatia (30%)

-stresul (9%)

Corpul nostru este bazic: PH 7.4 al sangelui (+/- 0.02)

Orice aliment de origine vegetala induce bazicitate in corp, orice aliment de origine animala induce aciditate in corp. Chirurgul oncolog Calin Marginean trateaza cancerul cu o cura compusa din sucuri de legume si fructe. Nu e singurul. Dr. Robert Morse o face de aproape un deceniu.

Tagged with:
 

Esti ceea ce mananci.” Am mai auzit asta de o mie de ori. Dar repetitia nu scade valoarea acestui mare adevar. Cand esti stresat, consumul nervos afecteaza puternic functionarea creierului si a organismului in general. Cercetarile au demonstrat ca obiceiurile noastre de consum sunt esentiale pentru robustetea psihica, psihologica si intelectuala.

hrana pentru creier Iata elementele esentiale care te ajuta sa potolesti pofta de sanatate a creierului tau.

NUTRIENTII

Nutrientii sunt combustibilii care antreneaza creierul in procesele sale aflate in continua desfasurare, pentru repararea daunelor, mentinerea functiilor in parametri normali si pentru adaptarea la schimbare. Ca orice alt organ, creierul are nevoie de o aprovizionare constanta cu diferite vitamine, minerale si aminoacizi. Cu alte cuvinte, neuronii au nevoie de materii prime pentru a produce neurotransmitatori.

GRASIMILE

Peste 60% din creier este alcatuit din grasimi. Nu din categoria celor pe care le gasesti in produsele ultraprocesate din comert, hidrogenate si saturate. Este vorba de acizi grasi esentiali, grasimi care joaca un rol important in protejarea neuronilor in tecile de mielina. Grasimile esentiale Omega 3 sunt implicate in protejarea neuronilor, imbunatatirea circulatiei sanguine, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si reducerea inflamatiilor.

ANTIOXIDANTII

Actiunea nociva a surselor de poluare din mediul in care traim creeaza molecule toxice numite radicali liberi. Acestia actioneaza la nivel biologic asemenea ruginii pe o bucata de metal, distrugand incet si sigur membranele celulare. Antioxidantii sunt compusii care neutralizeaza radicalii liberi si potentialul lor de deteriorare a creierului.

APA

Apa este necesara pentru eliminarea toxinelor, producerea de energie, vindecare, crestere si buna desfasurare a reactiilor chimice in organism. Din cauza cantitatilor insemnate de cofeina si alcool consumate, dar si a concentratiilor mari de proteine, cei mai multi dintre noi sunt deshidratati cronic. Consumul redus de apa conduce la deficiente in procesele cognitive, in special puterea de concentrare, memorare si viteza de procesare a informatiilor. Un bun indicator al faptului ca organismul nostru se bucura de o buna hidratare este culoarea urinei, care trebuie sa fie de un galben pal.

Alimente si factori de sustinere ai creieruluiCompusi esentialiBeneficii
Fructele de padure (mure, afine, coacaze), rodiile, AcaiPolifenoli (Flavonoide, Antocianidine)Bogatie de antioxidanti puternici, eficienti inclusiv in prevenirea cancerului.
Pestele, uleiul din seminte de inAcizi grazi esentiali Omega-3, Proteine / AminoaciziScad inflamaţiile. Imbunatatesc circulatia / ofera nutrienţi de baza. Protejeaza neuronii. Eficienta in prevenirea cancerului.
RosiileVitamina C, licopenAntioxidanti puternici.
Apa H20O hidratare optima imbunatateste viteza de procesare, memoria pe termen scurt si atentia.
Fructele şi legumele, in generalVarietate de vitamine, minerale, si fitochimicaleSursa buna de antioxidanti. Eficienta in prevenirea cancerului.
Drojdia alimentara si produsele apicoleVarietate de vitamine B, inclusiv B12Multe vitamine din grupa B, dintre care multe sunt neuroprotective. Vitamina B6 sau piridoxina ajuta la conversia triptofanului in serotonina.
Nucile, semintele de dovleac crude, migdalele crudeAcid alfa-linolenic, Omega 3Continut ridicat de acizi grasi esentiali, esentiali pentru structura neuronala şi circulaţia sanguina. Reduce riscurile de cancer si accident vascular cerebral.
Uleiul de maslineAcizi grasi esentiali, PolifenoliAre antioxidanti şi proprietati anti-inflamatorii cu activitate anticancerigena.
Ceaiul verdeMulte tipuri de polifenoliBogat in antioxidanti cu rol de protectie a creierului.
Cafeaua (cu moderatie)CafeinaBogata in antioxidanti. Scade riscurile de dementa.
Ciocolata neagra (cu moderatie)Teobromina, Cofeina, PolifenoliSursa excelenta de antioxidanti. Intensifica starea de spirit/bine, satisfactia.
Legumele proaspete, de culoare verde inchis (de ex. broccoli sau cale)Vitaminele A, C, E, fier, acid folic (vitamina B12), calciuAport de substanţe nutritive vitale pentru dezvoltarea creierului. Bogate in antioxidanti.
Pieptul de pui, fasolea, cerealele integraleProteine / aminoacizi, fier, vitamina B12, zincSursa de aminoacizi usor de absorbit, utilili pentru producerea de enzime si neurotransmitatori.
Soarele (lumina naturala)Stimuleaza producerea de vitamina DImplicata in protejarea neuronilor.
Intr-adevar, un Super Creier cere multa grija: hrana corespunzatoare, odihna suficienta, lumina naturala si aer curat. Dar mai e ceva: plantele.
plante de apartamentConform unui studiu recent publicat in The Journal of Environmental Psychology, plantele ajuta la cresterea puterii de concentrare si memorare.
Cercetatorii au testat de doua ori consecutiv capacitatile de memorare ale subiectilor, cerandu-le ca dupa o lectura sa isi aminteasca ultimul cuvant din fiecare propoziţie. Prima testare s-a facut intr-o incapere in care nu existau plante, iar in faza a doua i-au plasat intr-o camera in care fiecare avea amplasate 4 plate in jurul biroului. Rezultatul studiului a confirmat ipoteza: cand suntem inconjurati de plante, suntem mai destepti. Tu cum esti?

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Dintre toate tipurile de tigai folosite astazi in bucatariile noastre, cele mai practice ni se par a fi cele din teflon – pentru ca ele au un strat antiaderent care impiedica mancarea sa se lipeasca de ele. Insa acest avantaj aduce cu sine un mare minus: toxicitatea. Intr-un interval de 2 pana la 5 minute deasupra focului, stratul protector de teflon de pe o tigaie se descompune, emanand substante toxice care sunt puse de mult in stransa legatura cu boli cum ar fi cancerul, dar si alte afectiuni.
Tigaie din teflon
Una din substantele toxice din componenta teflonului se numeste ammonium perfluorooctanoate, si este cunoscuta sub denumirea de C-8. Aceasta substanta se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de teflon sau nu: in varul lavabil cu teflon, in materialele si detergentul de rufe care nu lasa petele sa adere la tesatura.

Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in organism in 3 moduri: prin inhalare, prin piele si prin ingerare, odata cu mancarea gatita in vasul de teflon. Cel mai grav la ora actuala este faptul ca din ce in ce mai multe vase si ustensile pentru gatit sunt acoperite de teflon.

Pentru ca firmele producatoare de vase din teflon aduc in fata numai avantajele, iata cateva motive sa renunti la teflon:

1. Vasele de teflon sunt scumpe si se strica repede. Chiar si intretinute corect, isi modifica forma in timp de la caldura;

2. Vasele de teflon se zgarie;

3. Mancarea gatita la cuptor nu se prinde de recipient, indiferent de materialul din care este compus;

4. In cazul aluaturilor gatite la cuptor, orice vas pregatit corespunzator face fata “provocarii” in mod admirabil;

5. Exista pe piata si alte tipuri de vase de gatit decat cele din teflon.
Vas de Yena

Alternative la tigaia de teflon (in ordinea crescatoare a toxicitatii):

1. Vasele din sticla termorezistenta tip Jenna. Sticla nu se descompune in nici un mod la gatit.

2. Vasele de fonta

3. Vasele de otel inoxidabil

Asadar, fereste-te de substantele descoperite recent. Redescopera-le pe cele care au fost langa om sau in natura de zeci de mii de ani, ale caror efecte sunt bine cunoscute.

Articole despre toxicitatea teflonului:

viviente.com

tuberose.com

loe.org

sursa: fulgerica.com

Tagged with:
 

Ti-e teama de cancer? Si el se teme. De unele alimente.
Intamplator sau nu, consumul de alimente proaspete, neprocesate si organice se dovedeste din nou o arma extraordinara impotriva bolilor. Cercetari recente in domeniul angiogenezei pun alimentele anticancerigene in lumina reflectoarelor. Urmareste aceasta conferinta TED cu rabdare. Merita tot efortul.

Pentru cei care prefera sa inghita informatia fara sa o mestece, iata cateva dintre legumele, fructele si condimentele prezentate in material:
– Ceai verde
– Struguri rosii (inclusiv ulei din seminte de struguri)
– Capsune, mure, afine, zmeura
– Citrice
– Mere, ananas, cirese
– Varza, anghinare
– Rosii
– Patrunjel
– Usturoi
– Ulei de masline extravirgin
– Ciocolata neagra
– Dovleac
– Nucsoara
– Ginseng
– Turmeric

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Din pacate, prea multi oameni considera ca cel mai mare dusman in lupta cu kilogramele nedorite este mancarea. Curele de slabire drastice sau chiar infometarea severa devin un fel exorcizari anuale ale necuratului stomac. Desigur, o pauza mai serioasa e binevenita din cand in cand. Dar sa nu confundam postul si curele de detoxificare cu procesele de flamanzire. Nu. Nu mancarea este de vina, ci propria noastra lipsa de rigurozitate. Adevaratii inamici ai siluetei sunt automatismele, poftele “irezistibile”, ignoranta, lenea si, cateodata, saracia.

slabesti de martiosr
Mai bine uita de diete si inlocuieste acesti dusmani cu tot atatia prieteni. Iata 5 alimente la indemana, laudate de cei mai multi nutritionisti pentru capacitatea lor de a sustine organismul in procesul de ardere a grasimilor in mod natural.

1. OVAZUL

Dar nu e plin de carbohidrati? Si da si nu. Ovazul este o sursa buna de proteine si elemente nutritive precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu. Nutritionistii spun ca ovazul creste foarte mult indicele de satietate, ceea ce inseamna ca te va ajuta sa scapi de senzatia de foame. Fiind foarte bogat in fibre solubile, se absoarbe lent. Astfel are grija sa nu ridice nivelul zaharului din sange si scade colesterolul rau (LDL).

2. LAPTELE DEGRESAT

Studii dezvaluite in publicatii de renume, cum ar fi Journal of Obesity, arata ca mixul de calciu, vitamina D si proteinele scazute in grasimi din laptele si iaurtul degresat sustine organismul in procesul de ardere a grasimilor si ajuta la construirea masei musculare.

3. MERELE

Numeroase studii au constatat ca cei care mananca un mar, cu o ora inainte de masa, absorb mai putine calorii din mancarea pe care o consuma. De ce? Fibrele din mere cresc gradul de satietate, astfel incat vei simti nevoia sa mananci mai putin. Cercetari recente asociaza consumul de mere cu multe alte beneficii; antioxidantii din mere s-au dovedit utili in prevenirea sindromului metabolic – o combinatie nefericita dintre colesterolul ridicat si tensiunea arteriala ridicata, care predispun la ingrosarea taliei. De asemenea, merele sunt bogate in pectina, care, impreuna cu apa, limiteaza cantitatea de grasime ce poata fi absorbita in celule.

4. SCORTISOARA

Acest condiment simplu pare sa aiba puterea de a ajuta organismul in metabolizarea zaharurilor, potrivit datelor oferite de un studiu asupra bolnavilor de diabet din America. Potrivit acestuia, consumul de pana la 2 lingurite de scortisoara pe zi reduce nivelul de zahar din sange si scade colesterolul rau cu pana la 25%. Scortisoara poate fi adaugata la piureuri, se presara peste cereale sau poate fi folosita ca aroma la cafea. Desi a devenit o traditie in Romania, incearca sa evitati combinatia cu vinul.

5. MIGDALELE

Multi dintre noi le-ar recomanda celor care sunt la o cura nebuna de ingrasare. Gresit. Conform unui studiu recent publicat de American Journal of Clinical Nutrition, migdalele ofera o doza eficienta de proteine esentiale, impiedicand absorbtia de carbohidrati si dezmatul zaharului in sange. Desi au suficiente calorii, migdalele ofera in schimb un pachet nutritional imens si sunt deosebit de eficiente in combaterea colesterolului rau si a trigliceridelor.

In final, vreau sa-ti spun adevarul in intregime.
Prietenia inselatoare si de conjunctura cu aceste alimente NU va da rezultate.
Ca sa fie o relatie sincera, eficienta si de lunga durata trebuie sa mai faci cateva lucruri:

a) Dormi suficient, pentru a nu transmite semnale organismului ca trebuie sa asimileze mai multe grasimi pentru supravietuire;

b) Uita de prajeli, produse de patiserie, fainoase si refuza-ti “placerile” nebanuite pe care ti le ofera mezelurile, semipreparatele, sucurile si dulciurile din comert;

c) Nu exagera cu sarea si hidrateaza-te cu apa de calitate. Poti adauga si suc de lamaie.

d) Fa miscare! Pune lenea deoparte si iesi la plimbare. De azi, oficial e primavara. Nu mai ai nicio scuza ca sa nu treci la actiune dupa ce termini de citit acest articol-martisor.Inotul, de exemplu, este un sport excelent: relaxeaza, dezvolta musculatura uniform si nu pune presiune pe incheieturile tale sensibile. Nu stii sa inoti sau nu gasesti bazin? Urca-te pe bicicleta! Ah, te plictisesti repede?! Atunci invita-ti toata familia in parc, sa-si bage picioarele in perechile de role pentru adulti si copii, mult mai accesibile decat abonamentul la piscina sau bicicleta.

e) Alege un produs natural pentru slabit. De pilda, poti incerca Slim&Fit – Produs de Slabit, un supliment 100% natural care contine 5 ingrediente active recomandate de medicii nutritionisti.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 

Food Matters este un film documentar de exceptie, care face o analiza curajoasa si pertinenta a sistemului alimentar actual.

Tagged with:
 

Consumate dupa fiecare masa, nucile impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima.
Opt nuci pe zi pastreaza arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona ’s Hospital Clinico, aparut in publicatia American College of Cardiology. Specialistii citati de BBC News recomanda consumul de nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi saturate pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului.

Nucile, mai eficiente decat uleiul de masline
nuca
Cercetarea a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam bogat in grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o saptamana. La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca atat uleiul de masline cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate (nesanatoase). Spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului. In plus, nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.

Trateaza tulburarile de ritm cardiac
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si nuci.
Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important“, afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot intinde atunci cand fluxul sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi intrerupe producerea de oxid nitric de catre “captuseala” arterelor. Acesta este necesar pentru mentinerea flexibila a vaselor de sange.

nuca pentru vegetarieni Vegetarienii pot combina fara griji nucile cu legume si paine.Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali. Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine. Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate obtine gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.

Tagged with:
 

Bolnavii de maine sunt ineficientii de astazi. Gatesc rar si greu, dar mananca repede si prost. Ceilalti o fac invers: gatesc repede si mananca incet. Incet si bine. Pentru acestia din urma exista Biorganica si retele sale. Dar sa lasam gargara si sa trecem la mancare. Iata ceva delicios si sanatos pentru o cina tihnita:

Legume sote cu acaju

 


sote de legume cu acajuCantitate: 2 portii
Timp de preparare: sfertul academic

INGREDIENTE:
– jumatate de cana cu supa de pui sau de legume
– 3 sau 4 ardei grasi, rosii si galbeni, taiati felii
– 1 ceasca de ceapa rosie maruntita
– 1 cana de mazare pastai
– un sfert de ceasca de acaju (sau nuci)

+ Dressing mediteranean:
– 3 linguri de ulei de masline extra virgin
– 2 lingurite de suc de lamaie
– 2 catei de usturoi tocat sau presat
– sare de mare si piper, dupa gust

Mod de preparare:
Se marunteste sau se piseaza usturoiul, se feliaza ceapa, iar apoi se lasa impreuna timp de 5 minute pentru a le spori proprietatile curative. Se incalzeste supa intr-o tigaie din otel inoxidabil, la foc mediu. Dupa ce supa da in clocot, se adauga ardeiul gras si ceapa, se amesteca si se acopera pentru sote timp de 5 minute. Apoi, se adauga mazarea si se lasa timp de 2 minute. Amestecul de legume sote se transfera pe o farfurie sau intr-un castron. Se adauga acaju sau nuci si sosul mediteranean.

Valoare nutritionala:
Nutrientii esentiali organismului se asoreteaza perfect in acest meniu cu grasimile monosaturate Omega 3 din acaju sau nuci, pentru a-i oferi inimii o portie indestulatoare de vitalitate.

autor: Toni Bunaiasu

Tagged with:
 
SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori