Print Friendly

De multe ori suntem surprinși că există încă mulți de oameni care nu fac diferența între tipurile de grăsimi și continuă să asocieze termenul “grăsime” cu ceva rău, la nivel general. 

Grăsimile sunt ca majoritatea lucrurilor în viață, unele bune (benefice organismului uman), altele rele (daunatoare). Așadar, în realitate, specialistii impart grasimile in doua categorii mari: hidrogenate (sau partial hidrogenate) si nehidrogenate. La modul general, grasimile rele poarta numele de “trans-grăsimi ” și le intalnim din abundenta în alimente prajite si multe produse ambalate. Consumul lor este strâns legat de multe probleme de sanatate:

Boli de inima …

Colesterol LDL ridicat ( lipoproteinele cu densitate scazuta) …

Boala Alzheimer …

Tensiune arteriala …

Accident vascular cerebral …

Și mai ce ? Chiar MOARTEA .Grasimi-rele-bune-nesaturate

Ce alimente contin cel mai adesea grasimi trans? Iata alimentele cele mai dăunătoare:

Cartofii prajiti – contin în medie 14,5 grame de grasimi trans! Enorm! O alternativa mai buna este prepararea cartofilor la cuptor .

Margarina  – are aproximativ 30 – 40% grasimi trans… Nu, mulțumesc ! Mai bine un unt, proaspat, organic, neprocesat termic.

Produsele Fast Food – O cina cu pui “original”, la KFC sau McDonalds, te va rasplati cu aproximativ 7 grame de grasimi trans, regasite nu doar in alimentele prajite,  ci si în deserturi ! Vei găsi, grasimi trans in aproape toate produsele alimentare puternic procesate. Si nu există alimente mai puternic procesate decat la fast-food!

Gogoșile și alte produse de patiserie – extrem de nocive. Aluaturile din faina alba, imbibate apoi in ulei incins, sunt pline de  grăsimi trans! Evita fara regrete toate produse de patiserie, briosele , negresele și alte “specialitati” de patiserie. Poti, in schimb, sa te mai rasfeti din cand in cand cu produse coapte (nu prajite) și să încerci produsele fara gluten. 

Cereale pentru mic dejun (chiar și unele etichetate ca fiind “sănătoase” ) – Pot conține pana la 2 grame de grasimi trans / ceasca. Nu este chiar sănătos. Alege mai degraba fulgii de ovaz clasici, fara alte amestecuri, si cerealele încolțite, pentru ca nu conțin grâu prelucrat/ procesat.

Sosurile pentru salate – Majoritatea conțin o mulțime de grăsimi trans hidrogenate. Prepara-ti tu un sos dupa o rețetă de casă, pe baza de ulei de măsline extravirgin.

Mai sunt și altele. Multe. Așa că, citeste cu rabdare etichetele și asigură-te că eviti grasimile parțial hidrogenate și uleiurile hidrogenate (saturate prin hidogenare).

Iata si vestea bună. Poți înlocui grasimile rele cu grasimi foarte benefice. Adaugă cateva din urmatoarele alimente in dieta ta zilnica:

Grasimi bune (nesaturate)

Grasimi mononesaturate

Grasimi polinesaturate

  • Ulei de masline extravirgin (crud, nu prajit)

  • Ulei de floarea soarelui (crud, nu prajit)

  • Ulei de arahide

  • Ulei de susan

  • Avocado

  • Masline

  • Arahide, alune de padure, migdale, nuci, macadamia, nuci pecan, caju (crude, nu prajite sau coapte)

  • Semintele de in sau canepa

  • Uleiul de soia

  • Uleiul de cocos

  • Sofrănelul

  • Nucile, semintele de in sau canepa

  • Susanul, dovleacul și semințele de Floarea-soarelui

  • Semintele de in

  • Pește gras (somon, ton, macrou, hering, pastrav, sardine)

  • Tofu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Anunta-ma prin e-mail cand apar alte comentarii. Poti urmari comentariileAboneaza-te fara sa comentezi..

SEO Bloguri, Bloggeri si Cititori
Mai multe despre Alimentatie
Protectie solara
6 alimente pentru protectie solara

Vara si-a intrat deja in drepturi. E bine sa te protejezi de radiatiile solare puternice, atat la exterior cat si...

Închide